Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Standarde pentru executia macadamului

In vederea realizarii macadamului, piatra sparta se asterne pe fundatie intr-un strat uniform si se cilindreaza la uscat pana la fixare, apoi se asterne splitul de impanare, de obicei in doua reprize, se stropeste cu apa si se continua cilindrarea pana la inclestare. Umplerea golurilor ramase se face cu savura sau nisip, asternute uniform in doua reprize, stropite si cilindrate concomitent, pana la fixarea definitiva. 

Piatra sparta se asterne intr-un strat de grosime cat mai uniforma, folosindu-se in acest scop benzi-reper din agregatele naturale folosite, la cota prescrisa in proiect. Asternerea se face astfel incat marginile imbracamintei si suprafata ei sa corespunda conditiilor de suprafatare stabilite, conditii care se verifica folosindu-se dreptarul. 

Grosimea de asternere a pietrei sparte va fi cu circa 25% mai mare decat grosimea prevazuta hp dupa cilindrare, procentul exact stabilindu-se pe baza de incercari pe santier, pe un sector experimental realizat inainte de inceperea executiei. Cilindrarea uscata a pietrei sparte se face cu compactoare cu rulouri netede usoare (60-80 kN) si apoi cu compactoare cu rulouri netede mijlocii (100-140 kN), pana la fixare. 

Dupa fixarea pietrei sparte se face impanarea scheletului macadamului prin asternerea uniforma a splitului in minimum doua reprize si prin stropire succesiva cu apa, concomitent cu cilindrarea pana la inclestare. Cilindrarea se face cu compactoare cu rulouri netede mijlocii sau grele (peste 140 kN), pana la inclestare. 

Dupa asternerea fiecarei reprize se trece de 2-3 ori cu compactorul cu rulouri netede, se uda si se continua cilindrarea pana la completa inclestare a stratului de macadam. Dupa inclestare, se face umplerea golurilor cu savura sau nisip asternut uniform in doua reprize, stropite cu apa si cilindrate concomitent, pana la fixarea definitiva. 

Fixarea definitiva a macadamului se considera terminata cand rulourile compactorului greu nu mai lasa nici un fel de urme pe suprafata macadamului sau cand mai multe pietre de aceeasi marime si natura cu piatra folosita la executarea macadamului nu mai patrund in macadam, ci sunt sfaramate la trecerea compactorului. Dupa fixarea definitiva a macadamului se asterne un strat de nisip grauntos sau savura in grosime de circa 1 cm, pentru protectie. Suprafata macadamului terminat trebuie sa prezinte un aspect de mozaic, cu o textura uniforma. 

Pentru a impiedica deformarea marginilor macadamului in timpul cilindrarii si a le mentine la nivel in aliniament, acostamentele se executa la cota prevazuta in proiect, inainte de asternerea pietrei sparte pentru macadam. Acestea trebuie sa fie bine compactate, pentru a impiedica impingerea laterala a macadamului in timpul cilindrarii si mentinerea constanta a latimii partii carosabile. 

O deosebita atentie trebuie acordata procesului de cilindrare a stratului de macadam. Astfel, in profiluri transversale sub forma de acoperis, cilindrarea se incepe de la acostamente si se continua spre axa drumului, pe fasii paralele si succesive. Fiecare fasie se suprapune peste fasia anterioara pe minim 20 cm. Se incepe cu un numar de treceri pe prima banda de circulatie si se trece apoi simetric, cu acelasi numar de treceri, pe banda de sens opus, continuandu-se compactarea catre axa. Pe axa, compactorul va calca ambele benzi de circulatie in mod egal. In profilurile transversale cu o singura panta sau in curbe supra-inaltate, cilindrarea se incepe de la piciorul pantei si se continua spre partea opusa. 

In timpul compactarii nu se permite schimbarea de directie a compactorului pe lungimea sectorului care se cilindreaza, iar deplasarea utilajelor trebuie sa se faca liniar si fara serpuiri. Viteza compactoarelor trebuie sa fie constanta si mai redusa in timpul cilindrarii la uscat a pietrei sparte (viteza maxima la compactarea macadamului este de 1,0-1,5 km/h si in nici un caz mai mare de 3,0 km/h). 

Numarul informativ de treceri necesare pe aceeasi fasie pentru intreaga operatie de cilindrare a macadamului de circa 8 cm grosime, dupa cilindrare, este: 
- pentru roci dure 100-130 treceri. 
- pentru roci semidure 90-100 treceri. 
- pentru roci moi 50-70 treceri. 

Totodata, trebuie mentionat ca cilindrarea in exces poate determina ruperea colturilor si deci rotunjirea pietrei sparte, ceea ce echivaleaza cu o slaba inclestare a materialului si obtinerea unui strat putin rezistent la solicitarile produse de trafic, deci cilindrarea se va opri la momentul potrivit. Pentru usurarea cilindrarii fasiilor dinspre acostamente, se recomanda ca, pe masura ce se astern straturi noi de piatra in timpul executiei macadamului, sa se completeze si acostamentele cu pamant sau cu material pietros, care sa incadreze macadamul. 

Se recomanda ca, dupa executie, macadamul care serveste drept strat de baza si, in special, drept strat de baza sub covoare asfaltice, sa fie lasat in circulatie dirijata minimum o luna de zile inainte de asternerea imbracamintei bituminoase. 

Macadamul poate fi dat in circulatie imediat dupa terminarea executiei sale. O atentie deosebita trebuie acordata dirijarii circulatiei pe intreaga latime a partii carosabile, astfel incat sa se realizeze o definitivare uniforma a cilindrarii. 

Macadamul neprotejat, pe tot timpul cat este sub circulatie si pana la receptia lucrarii, trebuie intretinut prin luarea urmatoarelor masuri: 
- indepartarea imediata a noroiului, frunzelor, paielor etc. de pe suprafata imbracamintei. 
- readucerea pe partea carosabila a savurii sau a nisipului de protectie aruncat de circulatie pe acostamente. 
- repararea imediata cu split si savura a denivelarilor sau degradarilor aparute, evitandu-se in special stagnarea apei pe partea carosabila. 

In cazul macadamului folosit drept strat de baza, dat in circulatie o perioada mai mare de trei luni, se prevede o intretinere cu split in cantitati de 50-60 t/km/an. Materialul de intretinere si reparatii se asterne in grosimile necesare si se bate bine cu maiul, pana la fixare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro