Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Compactarea straturilor de fundatie

Faza de executie care prezinta o importanta deosebita, a carei realizare incorecta poate periclita reusita intregii constructii rutiere, este compactarea straturilor de fundatie.

Acostamentele se completeaza si se compacteaza o data cu straturile de fundatie, astfel ca acestea sa fie permanent incadrate de acostamente.

Denivelarile care se produc in timpul compactarii straturilor de fundatie sau raman dupa compactare se corecteaza cu materiale de aport si se recilindreaza.

Suprafetele cu denivelari mai mari de 4 cm se decapeaza dupa un contur regulat si stratul de fundatie se reface, la nivelul suprafetelor adiacente.

Compactarea straturilor de fundatie se face, de obicei, cu utilaje, urmarindu-se realizarea urmatoarelor conditii tehnice:
- viteza utilajelor de compactare va fi constanta si cat mai redusa.
- deplasarea utilajelor va fi liniara, fara serpuiri, opriri si porniri bruste.
- fasiile succesive de compactat trebuie sa se suprapuna cu min 20 cm latime, pentru o buna innadire.
- nu este permisa intoarcerea utilajelor pe portiunile care se compacteaza sau care au fost de curand compactate.

Compactarea straturilor de fundatie din balast se realizeaza cu compactoare vibratoare, compactoare cu pneuri sau, in lipsa acestora, cu compactoare cu rulouri netede.

Compactarea cu ajutorul compactoarelor cu pneuri se recomanda pentru materiale cu echivalentul de nisip de 25-40 %, iar cu compactoare vibratoare, pentru materiale cu echivalentul de nisip de min 40 %.

Straturile de fundatie din balast trebuie compactate pana la realizarea gradului de compactare 95-98 %. Proctor modificat, pentru drumurile din clasele tehnice IV si V, si 98-100 %. Proctor modificat, pentru drumurile din clasele tehnice I, II si III.

Pentru obtinerea unui grad de compactare corespunzator, o contributie insemnata o are si dirijarea circulatiei pe intreaga suprafata a fundatiei, dirijare ce se obtine prin blocarea axei drumului.

Din cercetarile efectuate prin masuratori s-a tras concluzia ca stratul de fundatie bine compactat nu transmite decat 10% din presiunea aplicata pe suprafata patului drumului, in timp ce in cazul unei compactari insuficiente, valorile presiunilor transmise cresc la circa 25 %.

Compactarea straturilor de fundatie din piatra sparta se face folosind mai intai, pentru inclestarea pietrei sparte, compactoare cu rulouri netede de 60 kN si conti­nuand apoi cu compactoare vibratoare sau cu pneuri de 100-140 kN, in practica se poate obtine variatia masei compactorului prin lestarea rulourilor metalice ale compactoarelor obisnuite.

Verificarea compactarii se face prin supunerea la strivire a unei pietre, de natura si dimensiunea celor folosite la executarea stratului, aruncata in fata utilajului cu care s-a executat compactarea. Compactarea se considera corespunzatoare daca piatra respectiva este strivita fara ca stratul sa sufere dislocari sau deformari.

Verificarea capacitatii portante la nivelul straturilor de fundatie se efectueaza cel mai frecvent prin masuratori cu deflectometrul, in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro