Unul dintre inconvenientele tratamentelor bituminoase este faptul ca, prin circulatia autovehiculelor, mai ales cu viteze mari, criblura neaderenta la suprafata tratata poate fi aruncata in spatele autovehiculului in deplasare sau lateral acestuia, putand astfel lovi si sparge parbrizul unui alt autovehicul din apropiere. Pe langa solutiile de diminuare acestui inconvenient prin aspirarea criblurii alergatoare cu echipamente speciale sau preanrobarea agregatelor utilizate, tratamentele bituminoase cu agregate anrobate in situ, denumite si „Trabinsit", constituie o varianta alternativa.
Tehnologia de executie comporta urmatoarele faze:
- suprafata de tratat se pregateste dupa regulile stabilite pentru executare tratamentelor bituminoase (reparatii, curatare, semnalizare etc.).
- pe suprafata pregatita se raspandesc agregatele naturale (criblura 8-16 sau pietris 7-15) in cantitate de 13-15 kg/m patrat. Raspanditorul de agregate nu se deplaseaza ca in cazul tratamentelor obisnuite, cu spatele in directia de asternere (mers inapoi), ci el circula in mod normal (mers inainte), fapt ce constituie un avantaj in modul de lucru al soferului. Agregatele trebuie dozate si asternute astfel incat sa se asigure asezarea granulelor unele langa altele, realizandu-se un covor de agregate uniform si continuu.
- peste covorul de agregate naturale se stropeste emulsia bituminoasa cationica cu rupere rapida, in cantitate de 1,5-2,0 kg/m patrat, astfel incat sa se acopere intreaga suprafata a agregatelor si suprafata de tratat ce apare intre golurile dintre agregate. Se obtine astfel o „legare" completa a agregatelor de suprafata tratata si intre ele.
- in scopul maririi coeziunii si rezistentei invelisului astfel format se asterne intre golurile dintre agregate un sort de agregate marunte (criblura 3-8 sau nisip grauntos 3-7), in cantitate de cca. 5 kg/m patrat.
- cilindrarea se executa cu compactoare cu pneuri sau, in lipsa acestora, cu compactoare cu rulouri netede. Prin cilindrare se fixeaza criblura de suprafata tratata si se impaneaza agregatele naturale de baza cu agregate naturale marunte, fapt ce mareste rezistenta tratamentului si ii confera un aspect de mozaic uniform, compact si stabil.
Ruperea emulsiei bituminoase conduce la intarirea tratamentului, care se poate da in circulatie dupa 2-3 ore de la executie. Pentru reusita lucrarilor se va avea in vedere respectarea tuturor conditiilor generale prevazute pentru executarea tratamentelor bituminoase, in plus se mentioneaza necesitatea ca stropirea emulsiei bituminoase sa se faca prin curgere obisnuita, stropirea sub presiune determinand indepartarea de pe suprafata tratata a agregatelor raspandite anterior. Impanarea cu agregate marunte nu este absolut necesara, aceasta faza putand fi eliminata din procesul tehnologic.
Este necesar ca sectoarele executate sa fie tinute sub observatie timp de 3-4 saptamani dupa terminarea lucrarilor, eventualele defectiuni care pot sa apara trebuind sa fie reparate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !