Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Manualul digital reprezinta viitorul educatiei

Invatamantul romanesc tine pasul cu evolutia tehnologica, astfel incat initiativa realizarii unui manual digital in limba romana este incununata de succes. "Lectia verde - Creeaza-ti mediul!" este primul manual digital realizat in Romania si propune un curs ecologic interactiv pentru elevii claselor III-VII (copiii cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani). Manualul digital este un mijloc educational modern care se adreseaza elevilor, profesorilor, dar si parintilor, marcand inceputul unei noi etape in dezvoltarea mijloacelor educationale romanesti.

Manualele digitale sunt exceptionale si este de asteptat ca in viitorul nu prea indepartat Ministerul Invatamantului din Romania sa faca cat mai repede trecerea de la manualele clasice, tiparite pe hartie, la cele digitale. Exista o serie de motive intemeiate de ordint tehnic, economic si din perspectiva efectiva a invatamantului pentru care aceasta trecere la manualele digitale sa se faca cat mai rapid si devreme, decat mai tarziu, cu cat mai repede cu atat mai bine pentru cresterea nivelului educational al viitoarelor generatii.

Factorii de mediu: lumina si caldura
Probabil ca fiecare dintre noi ar gasi, pe cont propriu, o gramada de motive in favoarea manualelor digitale. Primul argument care-mi vine in minte in favoarea manualului digital este greutatea. Ca oameni adulti nu ne putem imagina ce greu este de dus un ghiozdan burdusit cu manuale, caiete, ustensile de scris, pachetelul de mancare si sticluta de apa, pentru un copil de scoala generala, raportat la greutatea sa corporala. Daca facem o medie ar fi in jur de 3-4 kg greutatea ghiozdanului plin la o greutate de 20-30 kg de la varsta de 8 ani si pana la 40-50 kg la varsta de 13-14 ani, al unui elev de generala, oricum am calcula ar fi cam a zecea parte din greutatea elevului. Astfel daca mai luam in calcul si locuinta sa zicem un bloc cu 4 etaje fara lift, un traseu de pana la 500 m pana la scoala, sala de clasa la etajul 3 al scolii, putem sa ne imaginam efortul pe care trebuie sa-l depuna un elev care trebuie sa coboare, cu a zecea parte a greutatii corpului sau, cele 4 etaje ale blocului, sa parcurga 500 m pana la scoala si sa mai urce 3 etaje pana la sala de clasa si apoi la terminarea orelor sa faca acelasi drum inapoi. Greutatea si efortul fizic pe care trebuie sa-l faca este enorm, mai ales in perioada de crestere fizica al copilului, este cu adevarat un maraton fizic pe care-l face elevul in fiecare zi. 

Ma intreb oare cati dintre adulti ar putea face acelasi lucru zilnic cu a zecea parte din greutatea corporala dusa in spate? Nu ar trebui sa ne mai mire faptul ca elevii inca din frageda copilarie au dureri cronice de spate, prezinta leziuni ale nervilor la gat, umeri si coloana vertebrala, inflamatii ale articulatiilor alfate in crestere sau inflamari ale muschilor gatului si spatelui in principal, dar s-ar putea sa le fie afectata si curbura coloanei vertebrale, forma picioarelor, articulatiile bazinului sau ale genunchiului. Pun pariu, cu fiecare, ca nu doriti ca acest lucru sa va afecteze dezvoltarea normala a propriului copil, de aceea ar fi mai bine sa va ganditi obiectiv si sa vedeti in manualul digital solutia perfecta in reducerea greutatii ghiozdanului fiecarui copil in parte.

Factorii de mediu: apa
Un alt argument in favoarea manualului digital este interactivitatea. Invatamantul traditional care avea la baza predarea dupa manual, efectuarea de exercitii din manual, citirea lectiilor din manual si temele de casa facute tot dupa exemplele din manual este oarecum greoaie si nu prea eficienta. Fiecare dintre noi am avut oroare uneori si am respins in subconstient metoda aceasta de invatare, oare cate ore petrecute la scoala nu le-am considerat plictisitoare, urmarind ceasul si asteptand cu nerabdare sa se termine calvarul o data cu pauza. Un manual digital este mai mult decat o versiune digitala a unui manual clasic, multe manuale digitale sunt interactive, cuprind clipuri video, diagrame mobile, modele si aplicatii animate, toate acestea sunt caracteristici interactive care mentin elevii implicati si imbogatesc explicatiile subiectului predat, fiind mult mai usor de inteles si asimilat de catre elevi. In plus pe langa toate acestea, profesorii, in special, si elevii nu mai sunt nevoiti sa colecteze si sa adune mai multe materiale din mai multe surse, pentru a avea materialul necesar pentru subiectul dezbatut la clasa, toate acestea pot fi incluse sau sunt deja incluse in manualul digital.

Un manual digital ofera posibilitatea atat profesorului cat si elevului de a adauga continut fiecarei pagini in functie de nevoie. Astfel elevii si profesorii pot adauga notite, scrie si raspunde la intrebari, pot rezolva probleme sau adauga ori efectua desene, grafice in functie de cerinte si nevoi. Cu alte cuvinte nu mai este necesar sa ai un caiet separat pentru a lua notite in clasa si pentru tema de casa, toate acestea se pot executa direct in manualul digital. In plus lectia digitala se poate tine, de catre profesor, foarte usor la o tabla interactiva care interactioneaza cu elevul, provocandu-l si dorindu-si sa iasa la tabla si sa experimenteze noul mediu de comunicare.

In ultimul timp multe edituri de manuale clasice chiar fac presiuni asupra scolilor pentru a le cumpara manualele proprii, unele dintre ele nu se ridica totusi la cele mai inalte standarde din mai multe puncte de vedere. Cu alte cuvinte, daca-ti doresti ca propriul tau copil sa studieze dintr-un manual pe care-l consideri perfect s-ar putea sa nu o poata face din varii motive, cum ar fi cele expuse mai sus, care tin efectiv de intelegerea dintre edituri, Ministerul Invatamantului si conducerea scolilor. Acest lucru poate fi evitat in cazul manualelor digitale, unde poti alege cele mai bune si relevante lectii pentru fiecare subiect in parte, dintre cele mai apreciate si complete manuale digitale. Mai mult, in calitate de profesor sau elev, daca doresti o copie a textului dintr-un anumit manual, relevant pentru un anumit subiect dezbatut la clasa, este mult mai usor sa o obtii in format digital, pentru toti elevii, decat sa obtii o copie al unui text dintr-un manual clasic pe hartie, de la o editura, biblioteca sau alte surse.

Factorii de mediu: aerul
Nu in ultimul rand este evident ca optand pentru manualele digitale, in locul celor editate pe hartie, in primul rand, salvam materie verde de la taiere, apoi salvam banii proprii, putand face economii substantiale la bugetul familiei. Ne putem imagina cu usurinta ca preturile pentru un manual digital atat la cumparare dar si la inchiriere, respectiv copiere pot fi cu mult mai mici decat a celor editate pe hartie. Apoi manualele digitale nu trebuie retiparite din cauza uzurii fizice sau a deteriorarii, ca cele clasice, de asemenea manualele digitale nu trebuie retiparite fizic in momentul in care sunt actualizate, cum ar fi in cazul celor clasice, o actualizare in format digital se poate face mult mai usor si repede, fara costuri in plus.

Salut si sustin initiativa si realizarea primului manual digital din Romania, dezvoltat cu ajutorul echipei Read Forward, disponibil ca aplicatie pe iPad si online la adresa www.lectiaverde.ro. Manualul este alcatuit din 8 capitole si o introducere, astfel capitolul 1 raspunde la intrebarea “Cum s-a nascut Pamantul?”, capitolul 2 te invata notiuni generale despre “Mediul inconjurator”, capitolul 3 cuprinde “Factorii de mediu: lumina si caldura”, capitolul 4 este dedicat in intregime apei “Factorii de mediu: apa”, capitolul 5 este dedicat aerului “Factorii de mediu: aerul”, capitolul 6 este dedicat solului si subsolului“ Factorii de mediu: solul si subsolul”, capitolul 7 te introduce in lumea fascinanta a vietuitoarelor “Lumea vie”, ultimul capitol este dedicat protectiei mediului “Protectia mediului”. Prin acest manual, Holcim Romania, alaturi de Ministerul Educatiei Nationale, doreste sa responsabilizeze elevii, parintii si intreaga comunitate locala, in vederea protejarii mediului inconjurator. Lectia verde este disponibila si se poata descarca in varianta pentru tableta, in varianta PDF sau in varianta online.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro