Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Felurile raspunderii transportatorului

Daca deplasarea marfii produce pagube, se angajeaza raspunderea transportatorului pe plan contractual sau delictual, atat pentru fapta proprie, cat si pentru altii.

Raspunderea contractuala a carausului pentru pierderea sau avaria marfii, cat si pentru intarzierea la eliberarea acesteia destinatarului. Referitor la raspunderea delictuala se prevede ca orice „reclamatie extracontractuala”, raspunderea carausului este guvernata de legea care se aplica pierderii, avariei sau intarzierii survenite „in cursul unui transport de marfuri supus conventiei”. Trimiterea are in vedere lex causae, determinata de normele conflictuale ale instantei judecatoresti sau arbitrale competente. Aplicabilitatea revine de obicei asa-numitei lex loci delicti commissi.

Raspunderea personala si pentru altii a transportatorului. In calitate de contractant, carausul isi asuma inainte de toate o raspundere personala pentru incalcarea, ce-i poate fi imputata, a obligatiei de rezultat convenite cu expeditorul.

Transportatorul raspunde ca de propriile sale actiuni si omisiuni, de actiunile prepusilor sai si ale oricaror alte persoane la serviciile carora recurge pentru executarea transportului, daca acesti prepusi sau aceste persoane actioneaza, in exercitiul functiilor lor.

Regimul juridic al raspunderii personale, cat si delimitarea acesteia fata de raspunderea pentru prepusi sunt determinate de legea normal aplicabila statutului organic al carausului. Cu titlul aratat se aplica in genere sistemul de drept in vigoare in tara de la sediul intreprinderii de transport in cauza, asa-numita lex societatis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro