Spre a se degreva de raspundere carausul poate contesta fapta care i se imputa, infirmand probele administrate impotriva sa, ori invocand circumstante de natura sa-l elibereze de sanctiunile contractuale instituite pentru neexecutarea obligatiei cuvenite ori pentru indeplinirea ei cu intarziere.
Regimul juridic al acestor mijloace de aparare, statornica in dreptul comun al raspunderii civile, inglobeaza, in principiu si domeniul transporturilor. Cauzele care inlatura caracterul ilicit al faptei pagubitoare sunt:
- legitima aparare.
- starea de necesitate.
- indeplinirea unei activitati impuse ori permise de lege sau desfasurate in virtutea ordinului superiorului.
- exercitarea unui drept subiectiv.
- consimtamantul creditorului.
Starea de necesitate absolva pe caraus de consecintele caracterului ilicit al faptei pagubitoare, daca aceasta a fost savarsita in scopul de a salva de la un pericol iminent si de neinlaturat vietii omenesti sau bunuri importante.
Ordinul legii poate sa ocazioneze intreruperea unui transport aflat in curs de desfasurare pentru motive impuse de dispozitia in temeiul careia este luata masura restrictiva. Asemenea situatii se ivesc in traficul fluvial din Romania, daca autoritatile dispun iernatul fortat pe Dunare din cauza inghetarii apelor, sau drept consecinta rechizitionarii unor mijloace de transport, in situatii de embargo instituit de Natiunile Unite.
Consimtamantul creditorului se materializeaza, de regula, printr-o declaratie anterioara producerii daunei, care constituie o clauza de neraspundere sau de restrangere a raspunderii carausului in situatia producerii unui prejudiciu.
Cauzele care inlatura vinovatia carausului sunt:
- fapta victimei.
- fapta unui tert pentru care autorul prejudiciului nu este tinut sa raspunda.
- cazul fortuit.
- forta majora.
Fapta tertului poate constitui cauza exoneratorie de raspundere pentru caraus, daca prezinta caracterul exceptional, imprevizibil si inevitabil al fortei majore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !