Am fost incantat si entuziasmat de oportunitatea, neasteptata, oferita de Blogal Initiative in colaborare cu Recolamp, de a participa activ la campania “Recensamantul Becurilor Arse din Romania”. Primul pas care trebuia sa-l fac, pe langa suportul efectiv al campaniei, era sa redactez o “Scrisoare deschisa”, catre o firma sau institutie din oras sau judet, care consideram ca este un mare consumator de becuri si electronice. Initial de la o firma sau institutie, m-am gandit logic, si am facut cate o scrisoare pentru un top 10 cei mai importanti angajatori din judetul Alba si judetul Mures. De curand am primit de la Recolamp o statistica cu situatia firmelor si institutiilor mentionate de mine in articole, in relatia cu Recolamp.
Recensamantul Becurilor Arse din Romania |
Pentru judetul Alba, am observat ca majoritatea celor mai importanti angajatori privati au deja contract sau au inceput colaborarea cu Recolamp, pentru reciclarea selectiva a deseurilor electronice. Acest aspect nu poate decat sa ne bucure si cu aceasta ocazie merita felicitati si sustinuti in continuare: Elit SRL, Uzina Mecanica Cugir, Transavia Group, Apulum SA, Fabrica de Arme Cugir, Albalact SA, Bosch Rexroth SRL si Alpin 57 Lux, care au inteles importanta reciclarii. Mediul privat din judetul Alba a inteles si a rezonat cu initiativa Recolamp, cinste lor pentru implicarea lor in protejarea mediului si reciclarea selectiva. Au mai ramas, totusi, cativa mari angajatori din mediul privat la nivelul judetului Alba, care ar putea fi convinsi sa incheie un protocol de colaborare cu Recolamp, cat mai repede, printre care amintesc Holzindustrie Schweighofer SRL, IAMU SA Blaj, IPEC si Alba Mall, Magazinul Unirea si Magazinele Romarta. Sper ca in zilele care urmeaza sa primesc un raspuns pozitiv din partea lor.
Cu totul alta este situatia in cazul institutiilor bugetare, care in teorie, ar trebui sa fie primele la reciclare selectiva, doar functioneaza pe banii de la buget ai contribuabililor. La nivelul judetului Alba inafara de Spitalul Judetean Alba care are un protocol incheiat cu Recolamp, celelalte institutii n-au asa ceva si momentan nici nu am primit un raspuns afirmativ. Constat cu stupoare ca toate institutiile bugetare judetene care inca mai au in conducerea lor indivizi portocalii, persoane sustinute de PDL, si care nu sunt interesate de reciclarea selectiva. Stai si te gandesti, pe langa faptul ca au facut praf economia si au furat cat au putut in toti anii cat au fost la guvernare, nici macar nu s-au sinchisit sa incheie un contract de colaborare cu Recolamp, mai grav si oarecum inadmisibil pentru angajatii unor institutii bugetare, este faptul ca nici nu raspund la solicitari, ridicand indiferenta la rang de arta. Daca tot folosesc banii contribuabililor, in te miri ce proiecte fara rost, institutiile bugetare ar putea fi privite intr-o lumina mai buna daca ar accepta sa recicleze selectiv si ca un prim pas ar incepe demersurile pentru semnarea unui contract de colaborare cu Recolamp. Sper ca in zilele care urmeaza sa primim un raspuns pozitiv din partea lor, cum ar fi Primaria Alba Iulia, DGASPC Alba, Directia de Finante Alba, dar si celelalte institutii bugetare pe care nu le-am mentionat si inca n-au incheiat un contract de colaborare cu Recolamp.
Reciclare selectiva |
La fel ca in judetul Alba si in judetul Mures, initiativa privata si marii angajatori privati au inteles si constientizat nevoia de reciclare selectiva si au incheiat deja contracte de colaborare, sau au inceput demersurile in vederea incheierii unui contract de colaborare cu Recolamp. Intr-adevar merita felicitati marii angajatori privati pentru initiativa si ecologie, cum ar fi: Azomures, Bio EEL, Aquaserv, Daw Benta, E.ON Gaz Distributie, Fora Sonde, Geiger Transilvania, Hochland Romania, Hora, IRUM, Mobex, Ortoprofil, Prolemn, Renania Trade, Romcab, Siceram, Silvana, Surub Trade, Ves si Mures Mall. Sper ca si ceilalti mari angajatori cu potential, in zilele care urmeaza sa raspunda pozitiv si sa inceapa demersurile de colaborare cu Recolamp, mai ales ca nu costa nimic sa reciclezi selectiv.
La fel ca in judetul Alba si in judetul Mures, institutiile bugetare ramase in fieful PDL si conduse de portocalii, nu au incheiat nici un contract de colaborare cu Recolamp. Este dezamagitor intr-un fel, sa canstati atitudinea si nepasarea in cheltuirea banului public si ingnoranta fata de mediu care vine din partea unor oameni care sunt pusi in functie si platiti din banii contribuabililor, aici ma refer in special la Primaria Targu Mures, Directia de Finante Mures si restul institutiilor bugetare din judetul Mures. Sper ca in zilele care urmeaza sa inteleaga importanta si necesitatea reciclarii selective, pe termen lung si sa primim un raspuns afirmativ din partea lor, respectiv sa inceapa demersurile de colaborare cu Recolamp.
Un caz de neinteles este cel al Salubrisev, o firma de salubritate care din varii motive necunoscute nu are contract de colaborare cu Recolamp. Cu atat mai mult este socant cand auzi ca firme de salubritate nu sunt dispuse sa colaboreze cu Recolamp, pentru ca deseurile electronice si becurile cu sunt in cantitati industriale si ies facturile prea mici. Totusi si noi si ei, chiar si familiile lor, respectiv urmasii lor au nevoie si vor avea nevoie de un mediu cat mai curat si sanatos, de aceea amintesc firmelor de salubritate ca pot oferi la randul lor acest serviciu de colectare selectiva a deseurilor electronice si a surselor de lumina catre clientii lor si in plus sa faca si afaceri profitabile. Sper ca in zilele care urmeaza cat mai multe firme de salubritate sa inteleaga demersul nostru si sa treaca peste birocratie, raspunzand pozitiv si sa inceapa o colaborare cu Recolamp.
www.recolamp.ro |
In concluzie rezultatele si implicarea companiilor din privat este buna, si trebuie sustinuta in continuare, merita felicitati din suflet pentru viziune si constientizarea nevoii de a avea un mediu mai curat si sanatos. Cat priveste mediul bugetar aici rezultatele sunt sub asteptari si dorim ca si persoanele de decizie din institutiile bugetare sa fie mai flexibili pentru a schimba ceva in acest sens. Atat cei din privat cat si cei de la bugetari care inca n-au contracte de colaborare cu Recolamp, o pot face in viitorul apropiat.
Dragi reprezentanti, cu putere de decizie, ai companiilor, firmelor sau institutiilor, atat din mediul privat cat si bugetar, nu uitati urmatoarele aspecte, dupa semnarea protocolului de colaborare, Recolamp va pune la dispozitie doua tipuri de recipiente, in functie de cantitatea de deseuri pe care locatia dumneavoastra o genereaza. Contactati Recolamp, mentionati ca aveti deseuri colectate, iar recipientul plin va fi ridicat de catre partenerii nostri si inlocuit cu unul gol.
Nota: Costul tuturor acestor operatiuni este suportat integral de Recolamp.
Modalitati de contactare pentru ridicarea deseurilor:
- apelati din orice retea numarul de telefon gratuit 0800.888.666.
- e-mail: colectare@recolamp.ro.
- fax: 021.404.36.79.
Prin intermediul partenerilor sai, Recolamp se asigura ca toate deseurile provenite din echipamente de iluminat sunt colectate si reciclate in conditii de siguranta pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea populatiei.
Avem o singura planeta, din pacate, cu resurse limitate, haideti cu mic cu mare sa reciclam selectiv tot ce se poate, avem nevoie de un mediu mai curat si sanatos.
O initiativa demna de lauda, in tara noastra.
RăspundețiȘtergereAsa este, mai ales ca poluarea este destul de mare si la noi in tara, ar trebui sa constinetizam si sa luam masuri in aceasta directie cat mai rapid...
Ștergere