Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Clasificarea structurilor rutiere

Structura rutiera este elementul de rezistenta al drumului, prevazuta si realizata pe partea carosabila si pe benzile de incadrare, alcatuita dintr-un ansamblu de straturi executate din materiale pietroase, stabilizate sau nu cu lianti, dupa tehnologii adecvate, si dimensionate conform anumitor norme, avand in ansamblu o capacitate portanta stabilita in principal in functie de intensitatea traficului greu. 

Structura rutiera se construieste pe o fundatie formata din: 
- terasamente, in care se include, dupa caz, stratul de forma. 
- terenul natural. 

Tinand seama de modul de alcatuire si de comportare in exploatare, s-a ajuns la urmatoarea clasificare a structurilor rutiere: 
- structura rutiera supla este alcatuita dintr-un ansamblu de straturi realizate din materiale necoezive, stabilizate mecanic sau cu lianti hidrocarbonati, imbracamintea stratului de baza fiind realizata din mixturi asfaltice sau, in mod exceptional, din macadam bituminos sau din macadam (pietruire). 
- structura rutiera rigida este alcatuita dintr-un ansamblu de straturi stabilizate cu lianti, peste care se realizeaza o imbracaminte din beton de ciment. 
- structura rutiera mixta este constituita din straturi din agregate naturale stabilizate mecanic si cu lianti hidraulici sau puzzolanici, in care apar in timp fisuri din contractie, iar imbracamintea si eventual stratul de baza sunt straturi bituminoase. Stratul rutier din agregate naturale stabilizate cu ciment sau cu lianti puzzolanici poate fi strat de fundatie sau strat de baza. 

S-a propus ca straturile rutiere care alcatuiesc structurile rutiere sa aiba urmatoarele denumiri: 
- imbracamintea rutiera (strat de uzura si strat de legatura, pentru structurile rutiere suple si mixte, respectiv strat de uzura si strat de rezistenta, pentru structurile rutiere rigide). 
- stratul de baza (pentru structurile rutiere suple si mixte). 
- stratul (sau straturile) de fundatie, care s-ar putea denumi strat de rezistenta pentru structurile rutiere suple si mixte. 
- stratul (sau straturile) de fundatie, care s-ar putea denumi strat portant (pentru structurile rutiere rigide). 
- stratul (sau straturile) de protectie. 

Din alcatuirea structurilor rutiere poate sa lipseasca unul sau mai multe straturi. Complexul rutier poate fi definit ca o constructie alcatuita din fundatie (terasamente si teren natural) si structura rutiera, cu scopul de a servi, in bune conditii si in siguranta, circulatia rutiera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro