Anul acesta compania 3M lanseaza campania “PR3MIAZA INOVATIA”, un program ambitios de promovare, sustinere si a inventicii romanesti. Campania presupune implicarea tuturor actorilor si vectorilor sociali care dezvolta si sustin inventica romaneasca: studenti, profesori, mediu academic, cercetatori, mass media, autoritati si mediul de afaceri. Campania “PR3MIAZA INOVATIA”, a inceput prin lansarea unei “wikinnovation”: o enciclopedie online de prezentare, promovare si studiere a celor mai importanti inventatori romani contemporani. Utilizatorii vor putea sa “scrie istorie” in timp real, votandu-i pe inventatori, scriindu-le mesaje si studiindu-le munca.
Inventica si inventatorii romani trebuie sa fie cunoscuti marelui public. Valorile care sustin stiinta si cercetarea romaneasca au nevoie de mai multa promovare si de mai mult suport financiar. Unul dintre cei mai importanti ambasadori ai campaniei Alexandru Mironov, mentiona: "Aceasta campanie este ea insasi o inovatie, una sociala. Avem scoala buna, avem sol bun, avem cu ce iesi in fata. Totusi, suntem pe unul dintre ultimele locuri cu brevete depuse, si asta din cauza saraciei. Trebuie sa apara "angel investors”...Avem atat de multi inventatori care ar trebui luati in seama. La laboratorul CERN din Geneva lucreaza 102 de fizicieni romani din totalul de 3000. Stiti si dumneavoastra multe asemenea exemple. Important e sa incepem si noi sa pariem serios pe inovatie si, chiar daca mai si pierdem, vom iesi castigati, per ansamblu”.
Daca aruncam o privire in trecut vedem o pleiada de ingineri si inventatori romani de marca, a caror inventii au fost recunoscute international si au stat la baza evolutiei tehnicii si stiintei. Poate nu stiati dar unul dintre parintii automobilului modern a fost chiar roman. Pe numele sau Dumitru Vasescu (1859-1909) a fost profesor, inginer si inventator roman ce a construit un model de automobil actionat prin forta aburilor, inventie care a precedat automobilul cu benzina. El a reusit sa construiasca o masina care se deplasa prin forta aburului, inventie ce a captat imediat atentia francezilor.
Masina era decapotabila, cu platforma joasa si functiona pe baza de carbuni. In spate era asezata o bancheta cu doua locuri, iar volanul era pe partea dreapta. Masina mai era prevazuta cu doua sisteme de franare independente. Automobilul includea o caldare multitubulara asezata in partea din fata, cu o dispunere a tevilor de legatura, a robinetilor si manometrelor astfel incat sa poata fi usor manevrate. Rezervorul cu apa era asezat sub scaunul conducatorului. Rotile din spate aveau jante metalice cu spite de otel, iar anvelopele erau din cauciuc. Rotile din fata erau de dimensiuni mai mici. Automobilul a fost expus la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti.
Campania “PR3MIAZA INOVATIA” |
Dar sa nu uitam nici pe contemporanii nostri inventatori care trebuie sustinuti si promovati. Chiar zilele trecute a fost o stire la televizor care anunta ca inventatorul roman Valentin Boanta a fost premiat la Salonul Geneva 2013. Desi pare incredibil, la prima vedere, tanarul inventator roman a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru ca a inventat dispozitive de clonat carduri. Interesant si neasteptat este faptul ca Valentin Boanta din spatele gratiilor a continuat inventiile trecand de partea dreptatii si legalitatii de data aceasta, si a inventat un dispozitiv ce protejeaza bancomatele. Inventia, inregistrata in anul 2010 la OSIM sub numele "Metoda si sistem de securizare a utilizarii cartelelor cu banda magnetica", sau popular metoda "anti-skimmer". Acest dispozitiv a fost pus in practica si realizat de o companie de cercetare din Bucuresti, care a si realizat si prezentat inventia la Salonul Geneva 2013, unde a fost premiat cu Premiul Presei Internationale, dar si contracte cu marile banci ale lumii. Ironic, parca, si tot mai des intalnit, acest proiect a fost ignorat de statul roman si fara initiativa companiei de cercetare ar fi fost uitat sau abandonat. Cu atat mai mult este nevoie de sustinerea si promovarea campaniei intiate de 3M, de premiere a inventicii si inventatorilor romani. Campania porneste de la ideea ca inventica si inventatorii romani trebuie sa fie cunoscuti de publicul larg si ca valorile care sustin stiinta si cercetarea romaneasca au nevoie de mai multa promovare si de mai mult suport financiar.
Ieri a avut loc evenimentul de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, iar azi incepand cu ora 12 evenimentul “PR3MIAZA INOVATIA” poposeste la Universitatea Tehnica din Iasi, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului- Str. Dimitrie Mangeron, Nr. 73, in Amfiteatrul CH II- Ilie Matei, etaj 1. Miezul fiecaruia dintre evenimentele de la universitati va fi constituit din speechul sustinut de un inventator local si de discutia pe care acesta o va purta cu studentii.
Studentii vor putea participa la un concurs cu premii in care pot castiga un iPad sau un pachet de produse 3M. La finalul seminarului, studentii vor putea discuta mai multe cu inventatorul in foaierul salii, unde va fi amenajat un mic stand 3M si unde va fi prezent si HR Managerul 3M, pentru eventuale discutii referitoare la angajare. Campania va culmina cu o Gala in luna noiembrie 2013 a premiilor inovatiei romanesti, la care vor fi premiati cei mai importanti inventatori ai anului in curs, alaturi de un premiu de popularitate, in functie de voturile publicului.
“PR3MIAZA INOVATIA” este o campanie cu profunde semnificatii morale si sociale, intr-o Romanie care se lupta necontenit sa-si gaseasca drumul, independent de constrangeri si context istoric. Respectand munca acestor oameni minunati si plecandu-ne in fata uimitoarelor lor rezultate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !