Campania urmareste constientizarea violentei impotriva copiilor din societatea romaneasca, generarea unei schimbari de atitudine fata de aceasta violenta, precum si generarea unei schimbari de paradigma in educatia copiilor, prin: inlocuirea practicilor violente cu metode educationale pozitive, respectarea copilului in locul umilirii lui, renuntarea la indiferenta si acceptare fata de violenta impotriva copiilor.
www.salvaticopiii.ro |
Abordarea strategica a acestei campanii a pornit de la doua premise sustinute prin studii de specialitate:
- evaluarile psihologilor si ale specialistilor referitoare la impactul suferintelor si al violentei fizice, verbale si emotionale asupra copiilor si asupra viitorilor adulti.
- practicile educationale traditionale din societatea romaneasca, atat din familie, cat si din scoala, care folosesc inca violenta sub diverse forme, plecand de la stereotipul negativ potrivit caruia ”copiii sunt rai si pot fi educati doar cu forta”.
Campania sintetizeaza toate formele de violenta impotriva copilului intr-un singur concept: ”eticheta”, din doua motive:
- stereotipurile care ii fac pe adulti sa-i vada pe copii ca fiind rai sunt de fapt aplicate acestora, fara sa aiba o legatura cu structura lor psiho-emotionala. Copiii au nevoi emotionale pe care nu stiu sa le exprime, au comportamente adecvate varstei si etapelor de dezvoltare care pot sa nu corespunda asteptarilor adultilor, au un mod de a se exprima, care poate sa nu fie intotdeauna pe intelesul adultilor. Unii adulti pot eticheta in mod negativ aceste comportamente si stari, iar de aici sa apara diverse forme de violenta.
- violenta educationala - bataie, jigniri, abuz emotional - lasa urme asupra copiilor si ii marcheaza pe viitorii adulti, putand activa comportamente si stari psiho-emotionale de-a lungul intregii vieti, asemenea unei etichete care incorseteaza si incadreaza, printr-o generalizare limitativa. Cu alte cuvinte, bataia, umilinta, jignirile programeaza la esec, iar efortul depus de un copil sau de un adult ca sa scape din aceasta programare a suferintei este urias.
Campania invita adultii sa lase la o parte stereotipurile din societate si sa se raporteze la ceea ce sunt copiii prin natura lor: copiii sunt buni, ei trebuie doar ajutati sa se dezvolte prin educatie pozitiva, pentru a creste echilibrati si pentru a deveni ”Oameni Mari”. De asemenea, campania vizeaza toate formele de stereotipuri si de stigmatizare a copiilor, inclusiv pe cele etnice.
Ce se urmareste?
Sa constientizam etichetele despre copii si comportamentele violente pe care le genereaza!
- prezentare publica a unui studiu privind abuzul la adresa copiilor.
- mobilizarea bloggerilor pentru combaterea violentei impotriva copiilor.
- campanie de constientizare referitoare la efectele etichetelor din copilarie asupra viitorilor adulti, derulata in mediul online si outdoor.
- concert 1 iunie in colaborare cu ARCUB (Parcul Cismigiu) pentru promovarea parentingului pozitiv si a unei educatii fara etichete.
- program de gradinite estivale pentru copiii romi, pentru a incuraja scolarizarea acestora si integrarea lor sociala.
Sa dam solutii pozitive pentru educarea copiilor!
- Salvati Copiii va pune la dispozitie o platforma de parenting pozitiv-site dedicat părintilor, cont Facebook dedicat, manual de parenting-dezvoltata pe baza expertizei acumulate in acest domeniu in practica derulata prin centrele sale de specialitate.
- vor fi organizate conferinte de parenting cu expertii SCR.
- va fi difuzata o campanie de clipuri video cu lideri de opinie.
Sa schimbam politicile publice in interesul copiilor!
- sprijinim adoptarea de catre Ministerul Educatiei a Strategiei privind educatia parentala.
- sprijinim adoptarea de catre Ministerul Sanatatii a Strategiei privind sanatatea mentala a copilului.
Multumim pentru implicare si sustinere.
RăspundețiȘtergereOrice initiativa benefica trebuie sustinuta mai ales ca discutam aici de copii
RăspundețiȘtergere