In cursul activitatii de transport, transportatorul este implicat in unele activitati care ii antreneaza raspunderea fata de proprietarul marfii ce face obiectul contractului de transport.
In aceste conditii, pentru a evita plata unor despagubiri ca urmare a aparitiei unor pagube privind marfa, transportatorul poate incheia o asigurare de raspundere.
Prin aceasta forma de asigurare, asiguratorul acopera raspunderea transportatorului (persoana fizica sau juridica) care efectueaza transportul de marfuri cu autovehiculele aflate in proprietatea sa, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, pentru pagubele la marfurile transportate, potrivit conventiei referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele.
Asigurarea este valabila pe un anumit teritoriu, pe o anumita perioada de timp sau pe o anumita calatorie.
Exista si o situatie aparte, in care transportatorul este scutit de aceasta raspundere si anume atunci cand pierderea marfii, vatamarea acesteia sau depasirea termenului de livrare s-au produs din vina persoanei prevazute in contract din cauza unui ordin dat de acesta, nefiind provocata din vina transportatorului, de un viciu propriu al marfii sau de imprejurari pe care transportatorul nu le-ar fi putut evita sau ale caror urmari nu ar fi putut sa le anticipeze.
Conform prevederilor CMR transportatorul raspunde pentru pierderea totala sau partiala a marfii sau pentru vatamarea produselor in intervalul de timp scurs de la primirea marfii la transport pana la predarea acesteia, precum si pentru depasirea termenului de livrare.
Transportatorul este scutit de raspundere atunci cand pierderea sau vatamarea marfii apare ca o consecinta a unui risc special, legat de una sau mai multe din urmatoarele situatii:
- utilizarea auto descoperite si fara prelata daca acest mod de utilizare a fost convenit in mod expres in contract si mentionat in scrisoarea de trasura.
- lipsa sau defectiunea ambalajului, pentru marfurile expuse prin natura lor la stricaciuni sau vatamari, atunci cand nu sunt ambalate sau sunt prost ambalate.
- deplasarea, incarcarea, amplasarea sau descarcarea marfii de catre expeditor sau destinatar ori de persoane care au actionat in numele acestora.
- natura unor marfuri expuse unor cauze inerente chiar a acestei naturi, fie primirii complete sau partiale, vatamarii din cauza ruperii, ruginirii, descompunerii spontane, uscarii, scurgerii normale sau actiunii parazitilor si rozatoarelor.
- incarcarea necorespunzatoare, numerotarea ineficienta sau nesatisfacatoare a coletelor.
- transportul animalelor vii.
Daca transportatorul raspunde pentru pierderea totala sau partiala a marfii, marimea sumei ce urmeaza sa fie platita drept despagubire se determina pe baza costului marfii in locul si in momentul primirii acesteia pentru transport. Cuantumul despagubirii nu poate depasi limita maxima prevazuta de CMR (art.23).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !