Laminarea este o etapa importanta si de raspundere al prelucrarii imaginii. Sarcinile de baza al acestui proces sunt: decorarea suprafetelor, redarea unei rigiditati adaugatoare printului si protejarea imaginii de actiunile mecanice si de actiunile negative ale mediului inconjurator. Prin aceasta si se defineste structura suprafetei peliculei, alegerea materialului pentru laminare, proprietatile si calitatile sale.
Pelicula acoperita cu un strat de adeziv, ce este activat la presiune, se numeste pelicula pentru laminare la rece. Stratul de adeziv, de regula, este acoperit cu o hartie siliconata (Back Paper), pentru protectia stratului de adeziv. Respectiv, pelicula, ce poseda un strat de adeziv, ce are nevoie de incalzire pentru activare se numeste pelicula pentru laminare la cald. Procesul de laminare concomitenta a ambelor suprafete ale imaginii, in timp ce marginile laminatului ies dupa marginea imaginii si se lipesc una de alta, se numeste incapsulare.
Dupa tipul suprafetei, peliculele se clasifica in trei grupe: glossy, matt si texturate. Alegerea grosimii materialului pentru laminat depinde de grosimea imaginii ce trebuie laminata si de cerintele fata de produsul gata in ceea ce priveste rezistenta si elasticitatea. Peliculele pentru laminare subtiri, deseori nu reprezinta dificultati la aplicarea lor, uneori utilizarea lor este mai preferabila chiar si la o grosime mare a imaginii, insa ele deseori nu sunt o solutie buna pentu sarcinile de laminare. Peliculele cu o grosime mare, la nerespectarea grosimii imaginii pot duce la deplasarea straturilor, rasucirii marginilor si unor complicatii serioase la aplicarea pe suprafata.
Laminarea se utilizeaza in publicitate, poligrafie si altor produse de design. Ea a devenit un element necesar in procesul de creare al permiselor, cartilor de vizita, cardurilor discount etc. Laminarea reda o imagine noua obiectelor obisnuite si, cum a fost deja mentionat, preintampina iesirea deteriorarea rapida a printurilor. De exemplu, fotografia laminata deja este protejata de apa si ea nu se sifoneaza in buzunar. Laminarea permite de a mari considerabil longevitatea fotografiilor vechi. Tablourile, fotografii colective, fotografii de nunta si alte fotografii de dimensiuni mari la fel se lamineaza cu succes. Dupa cum se stie, exista doua tipuri de laminarea in format mare la rece si la cald.
Laminarea la rece se efectueaza cu ajutorul peliculei, cu un strat de adeziv si cu un strat de hartie siliconata de protectie (Back Paper). Peliculele sunt aplicate pe imagine cu ajutorul unui utilaj de laminare, ce nu poseda rola incalzita. In acest mod, stratul de adeziv este activat numai in urma presiunii rolelor. Insa oricum exista o oarecare temperatura minimala, ce permite de a efectua laminarea la rece. Este important, ca rolele laminatorului, sa efectueze o laminare uniforma pe toata suprafata, sa aiba o forma perfect rotunda si sa posede aceeasi presiune pe intreaga lungime a rolei. Aceasta tehnologie de laminare are avantajele sale, principalul avantaj consta in aceea, ca laminarea in acest caz poate fi efectuata indata dupa imprimare.
Laminarea la cald se numeste procesul de aplicare a peliculei pe imagine prin utilizarea presiunii la un interval de temperatura de 90 grade Celsius - 160 grade Celsius. Laminarea la cald se efectueaza prin incalzirea stratului de adeziv, aplicat pe pelicula de poliester si aplicand o presiune nu prea mare pe hartie. Proprietate caracteristica a acestor pelicule pentru laminare la cald consta in faptul ca stratul lor de adeziv se activeaza nu numai la o presiune mare dar si la o temperatura ridicata (de la 70 grade Celsius). Pentru a nu aparea dificultati in procesul de laminare, specialistii recomanda de a alege raportul intre temperatura si viteza de laminare pentru fiecare tip de material in parte.
Laminarea lichida este o alternativa la laminarea cu pelicule. Sensul acestei metode consta in faptul ca pe suprafata imaginii, la acest tip de laminare, se toarna un plastic lichid, care, dupa uscare, formeaza stratul de laminat, care nu se deosebeste de laminarea cu o pelicula subtire. Aceasta metoda de laminare este mai scumpa decat laminarea cu pelicule. Este necesar de mentionat, ca laminarea lichida are un domeniu de utilizare destul de mic cel mai des se foloseste pentru protejarea graficii de pe transport.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !