Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

LEACH (Low-Energy Adaptive Clustering Hierarchy)

LEACH este un protocol bazat pe clustere de noduri care minimizeaza energia disipata in retelele de senzori. Rolul acestui algoritm este acela de a selecta in mod aleator conducatorii de grup astfel incat energia disipata in timpul comunicarii cu baza este raspandita tuturor nodurilor senzor din retea. Modul de operare al LEACH este impartit in doua faze: 

Faza de setup: in aceasta faza fiecare nod senzor alege un numar aleator intre 0 si N. Daca acest numar este mai mic decat un prag T senzorul este considerat conducator de grup. Dupa ce sunt selectati conducatorii de grup, acestia anunta celelalte noduri senzor ca ei sunt noii conducatori de grup. Indata ce nodurile senzor primesc anuntul, acestea determina grupul la care vor apartine pe baza puterii semnalului anunt primit. Apoi senzorii nod informeaza conducatorul de grup ales ca vor fi membru al grupului, iar conducatorul de grup le asigneaza un slot de timp in care nodurile pot trimite informatii conducatorilor de grup. Aceasta abordare este de tip TDMA. 

Faza de actiune: in aceasta faza nodurile senzor pot incepe sa detecteze si sa transmita informatii conducatorilor de grup. Acestia acumuleaza informatiile de la nodurile din grupul lor inainte de a le trimite la baza. Dupa o anumita perioada de timp petrecuta in aceasta faza reteaua intra iar in faza de setup si intr-o alta runda de selectie a conducatorilor de grup. 

Astfel se creeaza un protocol bazat pe clustere care utilizeaza rotatia aleatoare a conducatorilor de grup pentru a distribui in mod uniform sarcina energetica in toata reteaua de senzori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro