Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Conceptia elaborarii bilantului energetic la motoare

Alimentarea cu energie a consumatorilor, la un inalt nivel calitativ si de siguranta, precum si gospodarirea rationala si eficienta a bazei energetice presupune, pe de o parte, cunoasterea corecta a performantelor tehnico-economice ale tuturor partilor componente ale intregului lant energetic, de la producator la consumator, iar pe de alta parte, asigurarea conditiilor optime, din punct de vedere energetic, pentru functionarea acestora. 

Principalul mijloc care sta la indemana specialistilor pentru realizarea acestor obiective importante il constituie bilantul energetic, care permite efectuarea atat a analizelor cantitative, cat si a celor calitative asupra modului de utilizare a combustibilului si a tuturor formelor de energie in cadrul limitelor unui sistem determinat. Acest cadru limita poarta denumirea si de contur, el reprezentand practic suprafaţa inchisa care include limitele fata de care se considera intrarile si iesirile de energie. Prin urmare, conturul unui bilant energetic poate coincide cu conturul fizic al unui utilaj, al unei instalatii sau al unui ansamblu complex, care in cele ce urmeaza va fi mentionat ca sistem.

Elaborarea si analiza bilanturilor energetice este reglementata prin lege si trebuie sa se transforme intr-o activitate sistematica care are drept scop reducerea consumurilor de combustibil si energie prin ridicarea continua a performantelor energetice ale tuturor instalatiilor, sporirea eficientei intregii activitati energo-tehnologice. Elaborarea si analiza bilanturilor energetice constituie cel mai eficient mijloc de stabilire a masurilor tehnice organizatorice menite sa conduca la cresterea efectului util al energiei introduse intr-un sistem, la diminuarea consumurilor specifice de energie pe produs. 

Modelele matematice pentru realizarea bilanturilor energetice au la baza principiul conservarii energiei. In acest sens, se defineste multimea marimilor de intrare, se calculeaza pierderile din conturul de bilant, pe categorii de procese, se stabilesc valorile randamentelor si se constituie setul marimilor de iesire. 

In functie de scopul urmarit, bilanturile energetice se intocmesc in patru faze distincte ale unui sistem si anume: 
- la proiectarea unui sistem nou sau modernizarea unui sistem existent. 
- la omologarea si receptionarea partilor componente ale unui sistem. 
- la cunoasterea si imbunatatirea parametrilor tehnico-functionali ai unui sistem in procesul exploatarii. 
- la intocmirea planurilor curente si de perspectiva privind economisirea si folosirea rationala a energiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro