Majoritatea metalelor nu au in stare pura proprietati corespunzatoare utilizarilor in diferite domenii ale tehnicii. Proprietatile metalelor sunt sensibil imbunatatite dupa adaugarea anumitor substante. De aceea se topesc impreuna anumite metale cu alte metale sau cu nemetale. Amestecurile de metale in stare topita se numesc aliaje.
In industrie, elaborarea aliajelor se face prin topirea impreuna a metalelor componente, sau prin prelucrarea directa a minereurilor, metoda care se aplica de obicei pentru aliajele fierului, adica la fonta si feroaliaje (de exemplu: feromangan, ferocrom, ferosiliciu, etc.), dupa scopul pentru care sunt folosite, aliajele au o compozitie stabilita in anumite limite.
Natura aliajelor poate fi diferita, astfel unele raman omogene si dupa solidificare, pe cand altele care sunt miscibile in stare topita, pot sa fie doar partial miscibile in stare solida sau chiar deloc miscibile, in acest caz aliajul devine granulos, datorita faptului ca metalele componente se comporta diferit, aliajele au structuri diferite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !