Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Acumularea si distribuirea de informatii

Unele noduri senzor sunt destinate acumularii de informatii de la nodurile vecine. Nodurile “acumulator” pot stoca, procesa si filtra informatia in vederea obtinerii unei informatii semnificative pe care o primesc de la nodurile sink. Acumularea este utila datorita urmatoarelor motive: 
- mareste cercul de cunoastere. 
- mareste nivelul de precizie.
- mareste redundanta informatiei pentru a compensa nodurile care se strica. 

Informatia din nodurile senzor, in general, trebuie rutata prin cateva noduri intermediare pentru a ajunge la destinatie. Probleme apar atunci cand nodurile esueaza sa trimita mai departe mesajele primite. Ale probleme ar fi: 
- protocoalele de rutare ar trebui sa gaseasca calea cea mai scurta. 
- redundanta: un nod senzor poate primi acelasi pachet de date de mai multe ori. 

In retelele de senzori avem doua scenarii pentru distribuirea de date: pe baza de interogare si update continuu. Fiecare scenariu se foloseste in aplicatii specifice. Primul scenariu este folosit ca o relatie de unu la unu (one-to-one). Astfel nodul de sink face un broadcast cu o interogare si in schimb primeste de la senzor un raport ca raspuns la interogare. De exemplu nodul sink poate cere sa afle cand este vazut un automobil inamic, iar reteau de senzori ii raspunde cand acesta este detectat. Al doilea scenariu reprezinta o relatie de tip one-to-many. Astfel nodul sink face un broadcast cu o interogare si primeste update-uri continue la aceasta interogare. De exemplu pentru monitorizarea unui obiect in miscare, senzorii vor raspunde cu un raport periodic referitor la noua pozitie a obiectului. Acest al doilea scenariu are un consum mare de energie, dar precizia inforamtiilor este mai buna pentru acest tip de scenariu de distributie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro