Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sisteme de afisare la bordul autovehiculelor

Sistemele de afisare (display) amplasate la bordul vehiculelor au evoluat mult in ultima perioada, mai ales datorita facilitatiilor furnizate de sistemele de control inteligent. Daca la inceput aceste afisari se faceau prin becuri de semnalizare, de obicei a unor situatii li­mi­ta (de avertizare sau de avarie), prin utilizarea de circuite optoelectronice mai evoluate s-a ajuns la afisarea de mesaje (numere si cuvinte), iar in final la afisarea pe display de tub catodic, ca la orice calculator. Situatia intermediara, de afisare de mesaje cu dispoziti­ve optoelectronice s-a bazat multa vreme pe utlizarea sistemului cu celule “sapte seg­men­te” realizate cu diode electroluminiscente (LED) sau cu cristale lichide. O astfel de celula permite afisarea cifrelor de la zero la noua si a unui numar limitat de litere: A, B, C, D, E, F, care ar putea servi la tiparirea unor mesaje scurte. Mai evoluate sunt sistemele cu celu­le matriciale, care permit afisarea oricarei cifre si a oricarei litere din alfabet. Capacitatea de afisare a mesajelor este sporita, fiind limitata doar de numarul de celule utilizate. De altfel, nici numarul de celule nu este un impediment decisiv, deoarece mesajele pot fi transmise in maniera “circulanta”, cuvintele succedandu-se serial. Este adevarat ca acea­sta maniera de reprezentare nu este convenabila pentru pilot, care are nevoie de atentie distribuita in pilotaj si nu poate urmarii mesaje decat la momente scurte de timmp.

Varianta cea mai completa, cu display cu tub catodic, ofera numeroase facilitati su­plimentare. Aceasta solutie implica evident o placa grafica specializata, memorie RAM video de mare capacitate si terminalul video specializat.

Procesorul pentru controlul consolei operator (numit si procesor pentru instrumenta­tie) comunica cu controlerul video (numit si placa grafica) prin magistralele de adrese si respectiv de date, care acceseaza memoria video si printr-un canal serial, de tip UART (emitator/receptor asincron universal). Datele stocate in RAM video pot fi afisate ca structuri grafice (mesaje, ideograme, pictograme) pe display. Placa grafica poate contine, in functie de complexitatea aplicatiei, un procesor specializat in aplicatii grafice, dar acest lucru nu este neaparat necesar, obligatorii in schimb sunt circuitele VLSI numite vi­deogeneratoare, care asigura semnalele necesare scanarii spotului pe ecranul video.

Pentru o mai buna intelegere a modului in care poate fi valorificat un astfel de dis­play, vom lista in incheiere principalele informatii ce pot fi afisate: consumul de combus­tibil, distanta care mai poate fi parcursa cu combustibilul ramas, ora curenta, turatia mo­to­rului, temperatura motorului, presiunea de ulei, presiunea in pneuri, temperatura in ha­bitaclu, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro