Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Lagarele cutiei de viteze

Sunt componente prin intermediul carora arborii mecanismului reductor se sprijina pe carter pentru a le permite: fixarea si ghidarea, rotatia si preluarea eforturilor in timpul functionarii.

 Principalele cerinte functionale sunt: functionarea silentioasa, capacitate portanta mare la un gabarit minim, durabilitate, reglaje minime in exploatare si sa permita variatiile de lungime ale arborilor. In constructia cutiilor de viteze sunt utilizate lagare cu alunecare (lagare fluide) si lagare cu rostogolire (rulmenti).

Alegerea tipului de lagar se face in functie de:
- organizarea transmisiei - carter comun al cutiei de viteze si al puntii motoare,
- pozitia motorului (transversal sau longitudinal), ce implica utilizarea unui angrenaj cilindric sau conic pentru transmisia principala,
- pozitia cutiei de viteze - in prelungirea motorului sau in partea inferioara a acestuia,
- tipul si marimea incarcarilor - radiale, radial-axiale.

Lagarele cu alunecare (fluide) pentru sprijinirea arborilor mecanismului reductor pe carter sunt utilizate in constructia cutiilor de viteza, deoarece necesita o ungere din abundenta (sub presiune), realizabila, obligatoriu prin utilizarea unei pompe de ulei. Avantajele acestui tip de lagar sunt: suporta sarcini radiale foarte mari la un gabarit minim (0,001 fata de 0,0015 in cazul rulmentilor cu bile, sau 0,003-0,005 pentru rulmenti cu role).

Utilizate cu preponderenta ca lagare la arborele cotit al motorului au fost adoptate si in constructia cutiilor de viteze amplasate transversal, in partea inferioara ale acestora. Ungerea comuna a motorului si cutiei de viteze se realizeaza de catre pompa de ulei. Lagarele cu rostogolire (rulmenti) sunt cele mai raspandite in constructia cutiilor de viteze, deoarece se adapteaza perfect ungerii prin barbotare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro