Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Carterul cutiei de viteze

Carterul mecanismului reductor reuneste elementele ansamblului cutiei de viteze si le mentine in pozitia de functionare, protejeaza organele interne de mediul exterior si conserva uleiul necesar ungerii si racirii elementelor aflate in miscare relativa, permite fixarea ansamblului transmisiei pe carterul motorului in cazul grupului motopropulsor compact, in cazul transmisiilor organizate dupa solutia totul fata, inglobeaza mecanismele centrale ale puntii motoare: transmisia principala si diferentialul.

Carterul cutiei de viteze trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: sa fie rigid si usor, etans, dar bine ventilat pentru a evita suprapresiunea interna la cresterea temperaturii in functionare, putin mai zgomotos prin evitarea amplificarii vibratiilor provenite de la angrenaje si de motor, sa evacueze rapid caldura in timpul functionarii.

Conceptia carterului cutiei de viteze se face tinand seama de: satisfacerea rolului functional, tipul de organizare a echipamentului motopropulsor si pozitia cutiei (longitudinala, transversala), seria de fabricatie, posibilitatile tehnologice, derivatele optionale ale cutiei de baza (4x2 fata, spate sau integrala).

Desi carterul poate satisface diferite cerinte de fabricare, el poate fi necorespunzator din punct de vedere al zgomotului in functionare. Aceasta se datoreaza in general vibratiilor emise de angrenaje, vibratii care pot fi amplificate prin efectul de “membrana” al unora dintre partile laterale ale carterului. Diminuarea zgomotului se face printr-o nervurare corespunzatoare a peretilor ansamblului.

In stare de proiect, carterul cutiei de viteze nu satisface decat rolurile principale enumerate. Tehnologia adoptata de constructor poate sa-i confere in plus un raport de calitate/pret optim. Complexitatea, forma si aspectul pieselor variaza in functie de: materialele utilizate (aluminiu sau fonta) procedeul de turnare a semifabricatelor.

Alegerea materialului depinde atat de aspecte functionale - incarcare, zgomot, cat si de aspecte tehnologice - productia zilnica, procedeul de turnare si tehnologia de uzinare disponibila etc. De regula, in constructia unui carter al cutiei de viteze, datorita dificultatilor de obtinere a calitatilor suprafetelor la uzinare cu aceeasi viteza de aschiere si modificarii diferentiate a formei si dimensiunilor la cresterea temperaturii, se utilizeaza un singur tip de material.

Carterele cutiilor de viteze ale autoturismelor si autoutilitarelor usoare se toarna din aliaje de aluminiu. Compozitia chimica depinde de procedeul de turnare. Astfel se utilizeaza aliajul:

AS10U4 la turnarea sub presiune a pieselor de serie mare.

AS9U4 la turnarea statica in cochila metalica a pieselor de serie medie.

AS5U3 la turnarea in forma de nisip a pieselor prototip si serie foarte mica.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro