Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Clasificarea uleiurilor in functie de vascozitate

In majoritatea tarilor dezvoltate din lume, clasificarea uleiurilor de motor in functie de vascozitate, folosita uzual, este cea stabilita de SAE (Society of Automotive Engineers), in standardul SAE J300 DEC 99, care a intrat in vigoare in luna august 2001.

Aceasta clasificare cuprinde 11 clase
- 6 de iarna - 0w, 5w, 10w, 15w, 20w, 25w (w - winter, iarna)
- 5 de vara - 20, 30, 40, 50, 60.

 Pentru uleiurile multigrad se foloseste notarea dubla cu cratima, prima notare indica clasa de iarna (cu indicele w), iar a doua notare indica clasa de vara, (ex. SAE 5w-40, SAE 10w-30 etc.). 

Uleiurile de vara sunt caracterizate de 2 valori maxime de vascozitate la temperaturi scazute, dinamica si valoarea minima a vascozitatii cinematice la 100. Uleiurile de vara sunt caracterizate de limitele vascozitatii cinematice la 100, de asemenea valoarea minima a vascozitatii dinamice la temperatura ridicata (150) si gradientul vitezei de circulatie 106 c-1.

- cu cat este mai mica cifra din fata literei "w" (SAE), cu atat este mai mica vascozitatea uleiului la temperatura scazuta si, respectiv, pornirea la rece a motorului este mai usoara.
- cu cat este mai mare cifra care se afla dupa cratima (SAE), cu atat este mai mare vascozitatea uleiului la temperatura ridicata si mai sigura ungerea motorului la temperaturile ridicate ale mediului (vara, canicula etc).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro