Variabila este o caracteristica ce manifesta modificari detectabile in spatiu sau in timp. Conceptul modificarii implica o influentare din partea cuiva: dinamica Newtoniana ne demonstreaza ca miscarea, prin ea insasi, nu implica interventia unei forte exterioare. Prin urmare, oamenii de stiinta sunt confruntati adesea cu o singura variabila, de cele mai multe ori fiind in postura de a observa “forme de variatie”, iar nu “variabile”. Impreuna cu masurarile si cuantificarile, variabilele constituie componentele ce fundamenteaza stiinta.
Pentru a caracteriza o variabila trebuie sa se efectueze masuratori, iar acestea trebuie exprimate prin operatia de “cuantificare”.
Fiecare variabila are asociat un anumit tip de masurare:
- masurarea nominala face o clasificare a informatiei si contorizeaza frecventa observatiilor in interiorul fiecarei clase. Un exemplu il constituie tabelul numarului de protoni si de neutroni ai fiecarui atom de substante cunoscute.
- masurarea ordinala care precizeaza ordinul, sau pozitia relativa. Scala ordinala poate fi obiectiv determinata (exemplu, stratul k, l, sau m de electroni), sau subiectiv determinata, dar familiara (exemplu, adolescentin, tanar, adult, in etate), sau subiectiv inventat pentru un caz particular, cand se folosesc scale speciale.
- intervalul si raportul scalelor permit masurari de distante intr-un mediu continuu, cu distante determinabile intre date. Scala implica fie numere reale (fractionare) fie numere de tip integral. Ele difera prin faptul ca numai raportul de scala are o reala valoare de zero si permit determinarea rapoartelor intre datele masurate. De exemplu, temperaturile sunt masurate folosind un interval de scala, pe cand lungimile sunt un raport de scala. Este neuzual sa se spuna ca o temperatura este de doua ori mai mare decat o alta, pe cand despre un obiect se poate spune ca este de doua ori mai mare decat un altul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !