Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sonda lambda

Precizia compozitiei necesara amestecului de combustibil nu se poate obtine decat cu un reglaj in bucla inchisa care sa informeze centrala numerica de guvernare asupra modului in care s-a desfasurat arderea in motor. Pentru acest deziderat proiectantii au realizat un senzor al compozitiei gazului esapat numit Sonda Lambda, care pentru un amestec stoechiometric (coeficientul de aer lambda =1) furnizeaza o tensiune constanta. Senzorul de oxigen poate fi asimilat unei celule electrovoltaice (tip de baterie) ce genereaza o tensiune proportionala cu diferenta concentratiei de ioni de oxigen din atmosfera, relativ la cea din gazele de evacuare.

Cand amestecul aer combustibil arde in afara zonei optime, deci cu abateri de la valoarea stoechiometrica, concentratia de ioni de oxigen se schimba in gazele de evacuare si, ca urmare, tensiunea generata de traductor se modifica.

Spre exemplu cand apare o crestere a tensiunii masurate pe sonda, unitatea centrala primeste o informatie referitoare la un amestec prea bogat si genereaza un semnal de corectie pentru micsorarea timpului de injectie, sau dimpotriva, cand semnalul de tensiune generat are o valoare mai mica, unitatea centrala genereaza un semnal corespunzator unui amestec sarac - ce mareste cantitatea de combustibil injectat in cilindru/ciclu.

Un grup important de procedee vizeaza in mod di­rect actiunea asupra gazelor de evacuare. Aceasta actiune poate fi de natura chimica (dezvoltarea unor reactii de oxidare si de reducere), de natura fizica (retinere mecanica a particulelor) sau combinata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro