Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Rezultatele masurarilor


Rezultatul brut al masurarii (x) este rezultatul masurarii fara aplicarea corectiilor si fara specificarea incertitudinii de masurare.
In cazul unor masurari singulare, rezultatul brut este identic cu indicatia mijlocului de masurare. Simbolul x are un caracter generic si se inlocuieste cu simbolul marimii respective (de exemplu: I - curent electric, p - presiune etc.).
Rezultatul corectat al masurarii este rezultatul masurarii obtinut dupa ce rezultatului i s-au aplicat corectii.
Rezultatul creditat al masurari (xp) este rezultatul brut al masurarii asociat cu indicatiile referitoare la incertitudinea de masurare. In aplicatii concrete, indicele "p" se inlocuieste cu valoarea nivelului de incredere al masurarii.
Rezultatul corectat si creditat al masurarii este rezultatul masurarii obtinut dupa ce rezultatului brut i se asociaza indicatiile referitoare la incertitudinea de masurare.
Exactitatea de masurare. Sinonim: Precizia de masurare. Aceasta reprezinta concordanta dintre rezultatul masurarii si valoarea (conventional) adevarata a masurandului.
Repetabilitatea masurarilor (r) reprezinta concordanta dintre rezultatele masurarilor repetate, efectuate asupra aceluiasi masurand in conditii de repetabilitate specificate.
Calitativ, repetabilitatea se exprima printr-un indicator statistic al imprastierii rezultatelor. In domeniul masurarilor, ca indicatori principali ai imprastierii se utilizeaza abaterea medie patratica experimentala si amplitudinea.
Notiunea de repetabilitate a masurarilor este mai larga decat cea de fidelitate a mijlocului de masurare, definita conform STAS 2810-80.
Conditii de repetabilitate sunt conditiile corespunzatoare unor masurari repetate, efectuate aceluiasi masurand, de catre acelasi operator, utilizand acelasi mijloc de masurare si aceeasi metoda de masurare, sub influenta acelorasi marimi de mediu, care raman practic constante intr-un timp relativ scurt.
Reproductibilitatea masurarilor este concordanta dintre rezultatele masurarilor repetate, efectuate aceluiasi masurand, in situatia in care una sau mai multe din conditiile repetabilitate sunt modificate, in limitele specificate.
Pentru ca o expresie a reproductibilitatii sa fie valabila este necesar sa se specifice conditiile modificate si limitele modificarii lor.
Ansamblul conditiilor in care a fost determinata performanta de reproductibilitate sunt denumite prescurtat: conditii de reproductibilitate.
Calitativ reproductibilitatea se exprima printr-un indicator statistic al imprastierii rezultatelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro