Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Eroare sistematica


Eroarea sistematica (Δs) este componenta erorii de masurare care ramane constanta, atat ca valoare absoluta cat si ca semn, atunci cand se masoara in conditii de repetabilitate, sau cand variaza intr-un mod previzibil, cand conditiile se modifica.
Exemple: 
- erori sistematice constante: eroarea care rezulta la o cantarire utilizand o masa a carei valoare se considera de 1 kg, atunci cand valoarea sa conventionala adevarata este de 1,008 kg, eroarea care rezulta la utilizarea unei rigle gradate metalice careia, la gradare, primul reper i-a fost deplasat fata de valoarea nominala cu 0,1 mm.
- erori sistematice variabile: erorile unui debitmetru neprevazut cu dispozitiv de compensare a influentei temperaturii si/sau presiunii, erorile unui comparator determinate excentricitatea acului indicator (variatie periodica), o deriva lenta a nulului la un aparat electronic.

In multe cazuri, erorile sistematice pot fi determinate prin utilizarea unor metode speciale de masurare sau prin calcul. Deoarece nu intotdeauna este posibila determinarea si chiar daca este posibila, ea se face cu o anumita incertitudine, este necesara impartirea erorilor sistematice in:
- erori sistematice determinabile: pot fi eliminate din rezultatul brut al masurarii prin aplicarea de corectii, obtinandu-se rezultatul corect al masurarii, in care caz incertitudinea cu care s-a determinat eroarea sistematica este considerata ca una din componentele incertitudinii compuse.
- erori sistematice nedeterminabile: trebuie evaluate si luate in considerare la calculul incertitudinii compuse.
Partea din eroarea sistematica a unei marimi datorita exclusiv mijlocului de masurare (eroare sistematica instrumentala) se numeste eroare de justete (STAS 2810-80).

Cauzele erorilor sistematice 
- cunoscute: in primul rand imperfectiuni ale mijloacelor de masurare, ale metodelor de masurare si ale modelului asociat masurandului, si in al doilea rand, influente ale mediului ambiant sau ale operatorului uman.
- necunoscute: datorita unor modificari spontane sau temporare ale caracteristicilor mijloacelor de masurare, aparitiei unor surse accidentale de perturbatii, etc.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro