Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Clasificarea motoarelor cu ardere interna cu piston

Motoarele cu ardere interna cu piston (MAIP) se clasifica dupa mai multe criterii explicitate in cele ce urmeaza:

Dupa natura combustibilului utilizat
- se intalnesc MAIP cu combustibili lichizi usori (benzina, alcooli), cu combustibili lichizi grei (motorina, pacura, uleiuri minerale sau vegetale), cu combustibili gazosi (gaze comprimate sau lichefiate, biogaz), motoare cu alimentare mixta, la care combustibilul de baza este gazos, iar pentru aprindere si pentru pornire se utilizeaza combustibili lichizi si MAIP poli-carburate la care ce se pot utiliza, dupa disponibilitati, diferiti combustibili lichizi.

Dupa modul de formare a amestecului
- motoarele cu ardere interna se impart in motoare cu formare a amestecului in exteriorul camerei de ardere (motoare cu carburator, motoare cu gaze si motoare cu injectie de benzina in conducta de admisie), motoare cu formarea amestecului in camera de ardere (motoare cu injectie de benzina sau combustibili lichizi grei in camera de ardere si motoare cu gaze cu adaos de combustibil lichid sau gazos la inceputul comprimarii) si motoare cu amestec stratificat la care se asigura amestecuri de dozaje diferite in diferite zone ale camerei de ardere.

Dupa modul de aprindere a amestecului carburant
- se intalnesc motoare cu aprindere prin scanteie (MAS - motoare cu carburator, cu injectie de benzina, cu gaze), motoare cu aprindere prin comprimare (MAC - motoare cu injectie de motorina, motoare cu hidrogen, cu uleiuri vegetale), motoare cu pre-camera si aprindere prin flacara (aprinderea de la scanteie se realizeaza intr-o camera cu amestec bogat, iar flacara rezultata aprinde amestecul sarac din cilindru) si motoare cu aprinderea combustibilului gazos prin initierea aprinderii unei mici cantitati de combustibil lichid ce ia foc prin comprimare). Motoarele cu aprindere prin comprimare se clasifica dupa tipul camerei de ardere in motoare cu injectie directa sau cu camera unitara, motoare cu antecamera si motoare cu camera de turbionare.

Dupa fazele ciclului functional
- MAIP se grupeaza in motoare in patru timpi (ciclul de lucru se realizeaza pe durata a patru curse complete ale pistonului)si motoare in doi timpi (ciclul functional se realizeaza pe durata unei singure curse complete a pistonului).

Dupa principiul de realizare a umplerii cilindrilor
- exista MAIP cu umplere normala (cu aspiratia aerului din atmosfera) si cu supra-alimentare (cu comprimarea prealabila a aerului sau amestecului carburant de catre un compresor). Motoarele cu supra-alimentare pot fi cu compresor actionat de catre o turbina ce utilizeaza energia gazelor de evacuare ale motorului cu piston (cu turbosuflanta), cu compresor actionat prin transmisie mecanica de la arborele cotit si cu doua compresoare, dintre care unul actionat mecanic, iar celalalt cu turbosuflanta.

Dupa numarul si modul de dispunere a cilindrilor in raport cu axa arborelui cotit
- MAIP se clasifica in motoare monocilindrice si policilindrice, respectiv in motoare cu cilindrii verticali in linie, in V, cu cilindrii in W sau opusi. De asemenea aceste motoare mai pot fi clasificate dupa dispunerea pistoanelor, in motoare cu un singur piston pe cilindru, cu pistoane opuse la care camera de ardere este dispusa intre doua pistoane ce se deplaseaza intr-un cilindru in sensuri opuse, si motoare cu dubla actiune care au camera de ardere pe ambele parti ale pistonului.

Dupa sistemul de racire
- motoarele se impart in motoare racite cu lichid respectiv motoare racite cu aer.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro