Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Oxizii de azot

Oxizii de azot (NOx) se formează prin reactia oxigenului atmosferic cu azotul la temperaturi si presiuni mari, specifice camerei de ardere. Pe masura ce creste temperatura, creste si ponderea NOx in gazele de evacuare.
Dintre diversii oxizi, NO este constituentul principal. In gazele de evacuare este prezenta si o anumita cantitate de dioxid de azot, NO2, cantitate ce sporeste la iesirea NO in atmosfera, prin oxidarea lui suplimentara. NO2 este considerat in general ca cel mai important pentru sanatatea omului, astfel ca statisticile asupra riscurilor de imbolnavire si asupra concentratiilor ambiante, precum si normele si standardele, sunt exprimate adesea cu referinta directa la NO2 si nu la categoria mai generala a NOx .
Dioxidul de azot este astfel considerat daunator, avand efecte toxice moderate prin inhalarea de catre om, producand disfunctii pulmonare, afectiuni respiratorii acute, iritarea ochilor si in general a mucoaselor, ca substanta primara, ca substanta secundara, efectele daunatoare asupra mediului pe care le produc NO2 si restul NOx includ ploile acide, cu consecinte nefaste asupra vegetatiei. NOx sunt esentiali in formarea ozonului. Cand NO2 este supus radiatiei ultraviolete solare, un atom de oxigen se separa de molecula, iar daca el se combina cu o molecula de oxigen (O2), se formeaza ozonul (O3).
Emisiile de NOx constituie al doilea component ca pondere, care contribuie la producerea efectului de sera, dupa CO2 si, de asemenea, au o contributie importanta la formarea smogului fotochimic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro