Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

La ce ajuta aplicatiile telematice

Informarea participantilor la trafic si management
Toate datele colectate de la vehicule, infrastructura si alte surse (parcari amenajate, baze de date publice, etc.) sunt colectate pentru analizele de trafic si centrul de management si informare trafic. Dupa procesarea centralizata, aceasta informatie este transmisa in timp real catre conducatorii auto astfel incat ei sunt asistati in conducerea vehiculelor. Mesajele pot include, de exemplu, informarea despre congestia traficului, lucrari de mentenanta ale drumului, inchiderea unor benzi de circulatie, accidente, ghidarea rutei, conditii de parcare si durata calatoriei. Multe tari au avut, de-a lungul anilor, diferite modalitati de informare despre trafic, de exemplu, prin semne si semnale radio analoge. Noile progrese sunt caracterizate de un volum imens de date, care pot fi colectate, prin intermediul retelelor telematice integrate.
In tari europene ca, Germania, Olanda, Suedia a fost deja instalata baza de date procesata centralizat, operata de catre institutii guvernamentale. In alte tari (Anglia, Franta si Italia) se utilizeaza doar procesarea datelor locale cu care opereaza in principal, operatorii privati. In Anglia, Franta, Elvetia si Austria, specialistii au planificat deja instalarea bazelor de date centralizate.
Integrarea tuturor sistemelor mentionate anterior creaza un sistem cuprinzator de management al traficului. Spre exemplu, atunci cand hartile rutiere digitale de la bordul vehiculului sunt combinate cu rapoarte de trafic furnizate de Radio Data System - Traffic Message Channel (RTD - TMC), informatia poate fi convertita in recomandari asupra rutei.
Computerul poate selecta cele mai rapide rute, cunoscand locatia unui camion, furnizata de GPS si o destinatie, luand in consideratie preferintele, cum ar fi evitarea statiilor de taxare, restrictii de inaltime/greutate sau restrictii privind transportul marfurilor periculoase.
Sistemul poate fi folosit pentru a obtine informatii inainte sau pe durata calatoriei, iar prin conectarea lui la beneficiari, politie sau servicii de urgenta, valoarea poate creste, atat pentru operatorii de transport, cat si pentru autoritatile publice. Serviciile de informare inaintea calatoriei pot simplifica planificarea transportului si pot stabili, pe baze reale, alegerea modului de transport. In Statele Unite ale Americii exista propuneri de a inregistra in memoria computerului fiecarui vehicul, informatii despre siguranta, taxe si verificari, inregistrare accesibila pe plan national.

Sistem de conducere automata 
In timp, scopul principal al telematicii transporturilor este de a crea un sistem de transport care sa ofere practic conducerea automata. Prin intermediul senzorilor magnetici si in infrarosu, camerelor video, etc. au fost create sistemele de evitare a coliziunii. Astfel de sisteme, deja existente, in care radare conectate la mesaje radio pre-inregistrate avertizeaza conducătorii auto asupra abaterii de la banda de mers sau atunci cand s-au apropiat prea mult de vehiculul din fata. Acest sistem va fi dezvoltat intr-un sistem extins care va controla automat sistemul de franare si sistemul de directie, ceea ce reprezinta mai mult decat simpla avertizare.
In Japonia si in Statele Unite ale Americii operarea in sistem de conducere total automatizata reprezinta un obiectiv pe termen lung al cercetarii in domeniul telematicii transporturilor. Cu toate acestea, sistemul trebuie sa se bazeze pe vehicule „dual mode" ca el sa poată fi introdus pe autostrazile intens circulate, daca acest lucru este posibil. Problemele de legislatie si obisnuinta sunt considerate a fi cele mai importante obstacole cand se dezvolta o astfel de tehnologie. De exemplu, cine va fi responsabil pentru accident - un conducator care nici macar nu a atins pedalele de acceleratie sau frana sau care nu a solicitat sistemul de directie?

Operatori si utilizatori
In cazul transporturilor de marfuri, operatorii pot folosi aplicatiile telematice pentru management, operare si control. O conditie preliminara este existenta unui lant informatic continuu intre furnizor, centrul de expediere si beneficiar. Acest „drum electronic" poate fi utilizat pentru a oferi conducatorului auto orice combinaţte de control al traficului, managementul parcului de vehicule, precum si functii de consultanta si navigatie. Prin mijloace de marcare (scanarea codurilor de pe pachete si containere), sistemul poate fi folosit la identificarea si clasificarea automata a bunurilor transportate.
Informatia identificata de pe containerele auto este inregistrata pe un marcator atasat containerului. Prin intermediul sistemului Electronic Data Interchange - EDI se pot procesa efectiv documente intre operatorul de transport marfa si expeditori. Exista sisteme focalizate pe legatura dintre operatorii comerciali si administratiile nationale, regionale si locale specifice care monitorizeaza si controleaza miscarea bunurilor periculoase. Tehnologia moderna furnizeaza posibilitatea de a urmari marfa transportata pe timpul operarii transportului combinat.
Folosind sistemele de informare in timp real si cele de identificare automata, agentiile de transport si clientii lor sunt avertizati asupra oricarei abateri de la traseu sau intarzieri. Dispecerul monitorizeaza ruta pe care conducatorul vehiculul lui a ales-o pe ecran in statia centrala de control. Dispecerul poate servi un client Just-in-Time avand posibilitatea estimarii unui timp optim pentru livrarea marfii, cunoscand variantele de drumuri din selectia oferita de computer, pentru a servi ca ghid conducatorului auto in alegerea traseului.
Comunicatiile vehicul - drum pe unde scurte sunt folosite pentru a transmite informatii deja verificate, rezultatele inspectiilor automate privind siguranta la bord statiilor de inspectie a drumului, precum si punctelor de control Weight-in Motion. Comunicatiile radio pe banda larga pot fi folosite pentru raportarea locatiilor, itinerariilor, folosirea carburantilor, conditiile de incarcare si raportarea mentenantei. Conducatorul auto este instruit pentru a transmite un mesaj care sa raporteze fiecare operatie. Gradul de automatizare decide cantitatea de informatie pe care acesta o poate introduce.
Informatia poate fi: predefinita, mesaje standardizate, comunicare deschisa sau combinarea a doua dintre ele. In scopul reducerii costului informatiei, in special in cazul comunicarii prin satelit, cel mai adesea sunt folosite mesajele codificate predefinite. O cantitate imensa de documente din hartie care insotesc bunurile a devenit istorie prin mijloacele noilor tehnologii. Un exemplu este oferit de British Petrolium's Truck PC, dotate cu touchscreen, hand/help PC si imprimanta in cabina, pentru care documentatia este imprimata la punctul de livrare doar daca este nevoie. La intoarcerea la depozit, computerul este descarcat folosind o legatura in infrarosu. Cabina autocamionului a devenit astfel, o extensie a sistemului biroului administrativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro