Venim in ajutorul celor ce cauta mai multe informatii despre rovinieta si obligatiile ce ne revin in concordanta cu legislatia in vigoare.
Astfel atat pentru utilizatori romani cat si pentru utilizatorii straini tariful de utilizare se poate achita pentru perioade de valabilitate de 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile si 12 luni de la data declarata. Aplicandu-se 6 tipuri de roviniete in functie de categoria autovehiculului.
Categoria A-autoturisme.
Categoria B-vehicule de transport marfa cu 0,0 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t.
Categoria C-vehicule de transport marfa cu 3,5 t mai mic decat MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t-vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto).
Categoria D-vehicule de transport marfa cu 7,5 t mai mic decat MTMA mai mic decat 12,0 t-vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto).
Categoria E-vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu maximum 3 axe (inclusiv).
Categoria F- vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu minimum 4 axe (inclusiv).
Domeniu de aplicare:
- pentru circulatia pe reteaua de drumuri nationale, exclusiv cele aflate in intravilanul resedintelor de judete si al municipiilor
- pentru toate categoriile de vehicule inmatriculate in Romania si in alte state, nediscriminatoriu
- pentru persoanele fizice si juridice
- vehicul = orice autovehicul rutier inmatriculat, avand cel putin doua axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul si semiremorca ori remorcile tractate de acesta
- utilizator = persoana fizica sau juridica care detine vehicule inmatriculate in Romania (utilizatori romani) sau care detine vehicule inmatriculate in alte state (utilizatori straini)
- vehiculele de transport mixt se incadreaza in categoria vehiculelor de transport marfa
Legislatie rovinieta in vigoare:
In conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. 1 lit.j din OG 15/2002, aprobata de Legea 424/2002, rovinieta este definita ca fiind documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Modelul, forma, continutul, modul, conditiile si mijloacele de eliberare ale rovinietei se stabilesc prin normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !