Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cele mai importante gaze emise de sistemul de esapament

In cazul in care arderea combustibililor (benzina, motorina, gaz petrolier lichefiat - GPL si gaze naturale) ar fi completa, nu ar avea loc emisii de CO (monoxid de carbon) sau HC (hidrocarbon) din sistemul de esapament. Cu toate acestea, ar avea loc in continuare o productie de NOX (oxizi de azot) datorata temperaturilor ridicate si incalzirii oxigenului (O2) si azotului (N2). Deoarece arderea nu este ideala, combustibilii nu sunt arsi complet ceea ce duce la emisii de poluanti cu o concentratie mai mare sau mai mica. Compozitia gazelor emise de sistemul de esapament este descrisa mai jos


Azot N2 


N2 (Azot) este componenta principala a aerului pe care il respiram (aproximativ 78% din volumul sau). In conditii ideale, azotul se regaseste in teava de esapament la fel cum intra si in cilindrii motorului, fara a interveni in reactiile arderii. 


Oxizi de azot NOX


Oxizii de azot indica temperaturi ridicate de ardere. In cazul unor tempereraturi ridicate, intre 1500 si 2000ºC, azotul se poate combina cu oxigenul, producand oxizi de azot: oxid de azot (NO), dioxid de azot (NO2), protoxid de azot (N2O), tetroxid de diazot (N2O4), care sunt de obicei reprezentate de NOX. NOX este compusul care se regaseste in cea mai mare cantitate, reprezentand aproximativ 98% din totalul de oxizi de azot format. In atmosfera, prezenta simultana a NOX si HC partial ars sau nears produce, sub actiunea radiatiilor ultraviolete, o serie de substante care sunt iritante pentru fiintele umane si animale, care afecteaza in special ochii si sistemul respirator. Ploile acide isi au originea tot in NOX si, sub actiunea luminii soarelui, au loc reactii chimice care le transforma in acid azotic (HNO3). 


Oxigen O2 


Aerul are in componenta aproximativ 21% oxigen si contribuie la arderea combustibililor. Daca arderea ar avea loc in proportie ideala (stoichiometric), oxigenul s-ar consuma in intregime, dar este foarte greu sa se intample acest lucru, ceea ce duce la scapari de oxigen prin sistemul de esapament. 


Abur H2O 


Aburul este o parte in sine a arderii, in principiu fiind acel fum alb care iese din sistemul de esapament al autovehiculelor, dar in zilele in care temperaturile sunt scazute, se pot forma picaturi de apa datorate condensarii parasirii sistemului de catre abur. 


Dioxid de carbon CO2 


Dioxidul de carbon, la fel ca si aburul, este o parte a arderii combustibililor care contin hidrocarburi. In cazul in care cantitatea de CO2 din atmosfera depaseste cantitatea pe care plantele o pot absorbi si transforma in oxigen, echilibrul din natura poate suferi modificari, provocand efectul de sera. Nevoia eliminarii emisiilor de CO2 duce, in zilele noastre, la preocupari constante in acest sens si masurile luate pentru a atinge acest scop sunt din ce in ce mai stricte. 


Monoxid de carbon CO 


In cazul motoarelor pe benzina, formarea monoxidului de carbon (CO) este o consecinta a excesului de benzina in amestec (amestec bogat), formarea sa necesitand o concentratie mai mica de O2 decat de CO2. In cazul motoarelor diesel, concentratia de CO este mai mica, deoarece acestea functioneaza cu amestecuri foarte sarace. Hidrocarburile ne arata cantitatea de combustibil disponibil care nu a fost ars. Emisiile reduse de HC sunt un bun indicator a faptului ca o mare parte a combustibilului este arsa. 


Particule solide 


Arderea incompleta (datorata lipsei de oxigen) poate duce la aparitia unor particule solide, in special in cazul motoarelor diesel. In cazul motoarelor pe benzina si GPL, emisia de particule solide este foarte scazuta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro