Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Vitaminele si sanatatea

Iarna ne cam secatuieste rezervele de vitamine si primavara atat de asteptata ne anunta o astenie de sezon, mai ales daca fructele si legumele proaspete lipsesc de la masa noastra. Pana vei putea profita din nou de ele, apeleaza la vitaminele din tub pentru a putea suplini acest deficit. Asociaza-le cu o dieta echilibrata, pentru a-ti imbogati si pastra starea de sanatate. Atentie insa, combinatiile dintre anumite vitamine si minerale, dar si modul de administrare le influenteaza eficacitatea. 

Vitaminele

De multe ori auzi comentarii de genul “degeaba iau vitamine ca nu au nici un efect”. Trebuie stiut ca acestea nu actioneaza insa pe moment, decat in putine cazuri (vitamina K, de exemplu, care este administrata in hemoragii pentru a grabi coagularea sangelui). De regula remarci efectul vitaminelor dupa un anumit timp, care variaza in functie de diversi factori: ce carente de vitamine ai, starea generala de sanatate, stilul de viata (in situatii de stres, de exemplu, organismul tau solicita mai multe vitamine), dieta, etc. Trebuie sa tii cont si de faptul ca, de obicei, o cura de vitamine dureaza 1-2 luni, urmata de o perioada de pauza, dupa care se poate repeta, daca mai este nevoie. Daca intentionezi sa prelungesti cura mai mult de 2-3 luni, este bine ca inainte sa consulti un doctor si sa faci un set de analize complete. 

Necesarul nostru de vitamine

Vitaminele sunt micronutrienti indispensabili pentru starea noastra de sanatate, avand functia de catalizatori ai reactiilor chimice din organism, reactii de care depinde insasi functionarea noastra biologica. Vitaminele participa la cele mai diverse procese interne, de la digestie la producerea hormonilor, furnizarea de energie, protejarea impotriva factorilor de mediu si neutralizarea virusilor. Dar, cu exceptia celor liposolubile, noi nu putem sintetiza si stoca aceste vitamine in organism si avem nevoie de un aport permanent din surse externe: alimente si suplimente alimentare. In cazul suplimentelor, trebuie sa respecti doza zilnica recomandata, pentru ca organismul are nevoie doar de mici cantitati de vitamine pentru a putea functiona in mod optim, iar excesul poate produce reactii toxice. 

O dieta echilibrata si diversificata iti asigura in cea mai mare parte necesarul de vitamine si minerale, dar uneori ai nevoie si de suplimente. Ca sa-ti intaresti sistemul imunitar, apeleaza in primul rand la vitaminele cu rol antioxidant: A, C, E, care protejeaza organismul si impotriva factorilor de mediu si a poluarii. Daca stresul isi face simtita prezenta sau depui o activitate intelectuala intensa, de ajutor iti sunt vitaminele din complexul B, care asigura buna functionare a sistemului nervos. Apelam la vitamina C imediat ce simtim ca ne pandeste o raceala, dar rolul ei in organism este mult mai complex. Vitamina C intareste sistemul imunitar, ajuta la formarea dintilor si oaselor, la refacerea tesuturilor, intareste vasele de sange, previne arteroscleroza si are rol esential in producerea de hormoni antistres. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro