Distanta de franare
Oprirea de urgenta: ce se intampla daca anvelopele nu au o aderenta buna? Pe masura ce amortizoarele se uzeaza si contactul anvelopei la carosabil devine mai putin eficient, autovehiculul nu se poate opri la fel de bine. Sursa de testare RAC (Royal Automobile Club) testare Nr. 996.
Picaj
Atunci cand se franeaza, cauciucurile incep oprirea, dar inertia caroseriei vehiculului incearca sa pastreze mersul inainte. Rezultatul este impingerea extremitatii din fata a masinii in jos si a extremitatii din spate in sus. Acest dezechilibru pune accent pe franele din fata si reduce eficienta franelor din spate. Efectul consta in controlul si directia mult mai dificila a vehiculului.
Balansul vehiculului
In timpul virajelor greutatea corporala a vehiculului incearca sa se ridice si sa se rostogoleasca spre exteriorul virajului. Controlul greutatii sau incetinirea vitezei vehiculului sunt singurele modalitati de a reduce efectul.
Duritatea la condus
Cele mai mici denivelari si miscari de anvelope sunt transmise de-a lungul vehiculului. Calatoria poate fi dura, aspra si zgomotoasa. Aceasta actiune brusca, afecteaza atat confortul soferului, cat si performanta anvelopelor. Rezultatul este pierderea tractiunii si insatisfactia la condus.
Acceleratia
In timpul acceleratiei initiale, spre exemplu, cand plecati de la un semafor, partea din fata se ridica si partea din spate coboara. Pe un vehicul cu tractiune fata acest lucru duce la pierderea tractiunii si reduce controlul directiei.
Pierderea tractiunii
Aceasta se poate intampla in timpul franarii, accelerarii sau in viraje. In cazul in care anvelopele nu pot adera la drum, rezultatul este pierderea controlului: cand anvelopele sunt umflate necorespunzator sau cand amortizoarele nu pot controla inertia caroseriei.
Balansul spatelui masinii
Reactia masinii la denivelarile drumului este fireasca. Dar atunci cand anvelopa are o miscare agresiva, aceasta este o indicatie ca, vehiculul este operat dincolo de capacitatea sa normala, cum ar fi supra-incarcarea sau condusul prea dur. Totusi ar putea insemna ca amortizoarele sunt uzate si nu mai pot rezista miscarii rotilor in mod adecvat.
Deviere
Miscari excesive dreapta-stanga sau laterale la rafale de vant, conditii de drum si miscari de directive sunt semn ca amortizorul, de pe o parte controleaza o comprimare a miscarii (descendenta), in timp ce partea opusa controleaza o miscare de revenire (ascendenta). Corectiile de directie sunt necesare si pot deveni dificile pe masura ce stituatia se inrautateste.
Curbare transversala
In cazul in care anvelopei ii este permis sa se deplaseze in sus si in jos excesiv, se dezvolta o miscare ritmica si un model de uzura uniforma. Pe masura ce aceasta stare se agraveaza, zgomotul pneurilor apare, impreuna cu pierderea tractiunii si, desigur ... daune ale anvelopelor.
Daca ai amortizoarele uzate la masina nu ai deloc confort cand conduci.
RăspundețiȘtergere