Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Asigura-ti confortul termic !

O evolutie interesanta din punct de vedere demografic observam in Romania dupa Revolutia din 1989. Daca in timpul comunismului somajul era raportat ca si inexistent, desi exista somaj tehnic sau supra productie, dupa revolutie, somajul si lipsa locurilor de munca a devenit o realitate pe care autoritatile n-au mai putut sa o ascunda prin birocratie. Drept urmare, statistic, cateva milioane de romani au emigrat. Din pacate, romanii plecati in strainatate la munca pentru un trai mai bun reprezinta, in marea lor majoritate, exact forta de munca calificata pe care Romania a pierdut-o din cauza unor politici economice eronate, implementate de clasa politica romaneasca. Un alt aspect care a dus la pauperizarea personalului calificat a fost deteriorarea si subfinantarea sistemului de invatamant romanesc care a dus la inchiderea majoritatii scolilor profesionale ce a avut drept rezultat, printre altele, scaderea numarului de mesteri calificati. Dintre putinii mesteri calificati care mai ies de pe bancile scolii cei mai buni emigreaza ramanand in tara personalul mai slab calificat sau cei care, din varii motive, nu se tin de munca. In aceste conditii, daca ai nevoie de un mester calificat pentru a executa niste lucrari de renovare sau izolare termica a locuintei nu gasesti pe cine sa angajezi ca sa-ti execute o lucrare buna si la un pret corect.

Masuri de reabilitare termica

Ce faci daca vrei sa-ti izolezi termic locuinta? Este o intrebare care poate pune in incurcatura pe oricine. Fie ai o cunostinta de incredere la care sa apelezi si pe mana caruia sa lasi executia lucrarii fie te apuci singur si o executi in regim propriu. Daca vrei sa faci lucrarea in regim propriu „Do it yourself” ce te faci daca nu esti specializat in constructii si zidarie? De unde incepi si cum? In primul rand ai nevoie de cunostinte tehnice in domeniu, apoi de materiale, de putere de munca si determinare. 

Sa presupunem ca determinare si putere de munca ai, materiale gasesti la bricolaj, mai ramane de rezolvat partea cunostintelor tehnice si alegerea materialelor potrivite. Daca clasa politica romaneasca nu a gasit solutii alternative la realitatea romaneasca, noroc cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare care a dezvoltat campania „Caldura la indemana!” prin intermediul careia ofera sfaturi practice, la indemana si mai ales accesibile din punctul de vedere al costurilor pentru cei care vor sa-si izoleze singuri casele. Cu alte cuvinte, in functie de zona in care locuiesti, programul iti propune niste materiale pe care le poti folosi ca sa-ti izolezi casa si iti explica detaliat si cum se face, pas cu pas, astfel incat izolarea casei sa fie un proiect de tipul do it yourself.


Un aspect interesant si nou pe care l-am aflat din programul „Caldura la indemana” este faptul ca, pentru izolarea cladirilor prin placare, recomanda produse ca deseuri din lemn cu granulatie mica (rumegus, talas, aschii mici etc.), ace de cetina uscate, lana de oaie, pleava de cereale, tocatura de paie, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui si fibrele de cânepa sau in.

Informandu-ma cu interes din programul „Caldura la indemana” despre cum poti sa-ti izolezi cladirea in regim propriu cred ca m-as descurca si as alege materiale bio ce ofera o izolare termica mai buna. Spre exemplu, daca as avea o casa acoperita cu tigla metalica, in loc de strat izolator din vata de sticla as folosi cu incredere, lana de oaie. Pentru placare zidurilor as alege cu incredere placi din deseuri de lemn cu granulatie mica, usor de aplicat si cu un randament sporit si cu costuri minime. In plus, tehnica de aplicare este exact ca aceea a sistemelor de placare cu placi din polistiren expandat sau vata minerala. 

Izolarea cladirilor prin placare

In concluzie, iti poti face o casa confortabila si sanatoasa cu bani putini si materiale naturale, urmand indeaproape recomandarile din Ghidul Izolatiei Eficiente si programul Caldura la indemana.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro