Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tu cum imbunatatesti eficienta energetica a locuintei tale?

Un Certificat Energetic pentru locuinta, NU este deloc o prostie, este o necesitate care iti aduce economii substantiale la buget si este obligatoriu odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in anul 2007. Daca ne raportam la eficienta energetica a unei cladiri sau a unei locuinte, atunci, proverbul: „domnia si prostia se plateste”, are sens si devine de actualitate. La fel se plateste, ignoranta si comoditatea, mai ales cand platesti din propriul buzunar. Niciodata nu mi-am pus intrebarea „cat ma costa intretinerea locuintei?”, pana nu am ajuns in situatia de a plati facturi la utilitati de ordinul sutelor de lei intr-o luna. Cand am fost pus in fata faptului implit si am fost „strans cu usa”, am inceput sa-mi pun intrebari si sa compar cu alte situatii. Am primit raspunsuri concrete dupa ce am cerut un audit energetic, de la o firma de profil. Un audit energetic analizeaza situatia locuintei din punct de vedere al eficientei energetice (se analizeaza constructia si instalatiile aferente acesteia). Certificatul de performanta energetica iti indica performanta energetica a cladirii pornind de la clasa A (consumul cel mai scazut de energie, de pana in 125 de kWh/m²/an), pana la clasa G (cel mai ridicat consum specific de energie, de peste 820 kWh/m²/an). Ideal ar fi ca performanta energetica a locuintei tale sa fie in clasa A - B, dar la noi cele mai multe locuinte se incadreaza in clasele C - D si merg pana la G. 

Eficienta energetica

Imi aduc aminte in detaliu, de parca totul s-ar fi intamplat ieri, cand am facut prima vizita la parintii partenerei. Era o zi geroasa si mohorata de sfarsit de noiembrie. Am intrat in curtea comuna printr-o poarta grea din fier ce a produs un zgomot metalic, puternic, inghizandu-se dupa noi. Chiar daca aveam emotii mari, frigul patrunzator imi crea o stare de disconfort termic si abia asteptam sa ajungem o data, in casa, la caldura. Casa era pe doua nivele, jos sufrageria, bucataria, baie, camara si sus dormitoarele si o baie. Initial, am crezu ca oamenii fac economie la cladura din zgarcenie, temperatura interioara era destul de scazuta si trebuia ca sa te imbraci gros, dar dupa ce am verificat ca centrala termica duduia mergand non-stop pe nivel maxim, nu puteam intelege cum de era asa rece in casa. Atata timp cat nu ma afecta la buzunar, n-am intrat in detaliu, oricum, am ramas doar peste noapte.

Situatia s-a schimbat la sfarsit de februarie, cand am acceptat, in urma unui concurs de imprejurari, ca sa ne mutam la parintii ei, pentru o scurta perioada de timp. Acum, situatia era alta, nu mai aveam statutul de musafiri si trebuia sa contribuim la cheltuielile lunare. Am trait socuri dupa socuri (nu termice) cu fiecare factura la utilitati care venea si la care aveam cota parte de platit, curent electric 320 lei, gaz 988 lei, apa 245, plus abonamentele la telefonia mobila, internet si cablu tv. Printr-un simplu calcul matematic plateam facturi mai mari de veniturile din doua salarii minime pe economie si aveam un confort minim. Desi mi se pareau sumele enorme, am crezut ca poate am prins o luna de regularizari de am platit asa de mult pentru utilitati. Daca nu i-am vazut parintii revoltandu-se la sume, am stat linistit si am platit. A doua luna, facturile la utilitati aveau cam aceleasi sume facturate. Deja, am inceput sa-mi pun intrebari. Am vorbit cu parintii mei si i-am intrebat cat au de plata la utilitati? Am fost socat cand mi-au spus ca platesc mai putin de un sfert la o suprafata aproape identica. Dupa facturile din a treia luna, n-am mai rezistat si am avut o discutie cu totii.

Clasele de performanta energetica

Am incercat sa le explic ca platim facturi la utilitati, foarte mari. Sumele sunt enorme, nu se justifica in confortul locuintei si trebuie ca sa luam masuri ferme de renovare si reabilitare termica a casei. Ca sa fiu cat mai convingator si sa primesc sfaturi de la experti, am cerut un audit energetic de la o firma de profil. N-am fost deloc surprins cand locuinta a fost incadrata in ultima clasa de performanta energetica. Un lucru stiam sigur, ca, in perioada de vara trebuia sa luam masuri ferme pentru a imbunatatii eficienta energetica a locuintei. Am inceput din luna mai si pana in luna octombrie am reusit ca sa renovam si sa reabilitam casa, cu rezultate spectaculoase care s-au regasit in facturi la utilitati de 4 ori mai mici.

Termografie

In primul rand am schimbat cazanul vechi, cu o centrala termica noua si am schimbat tevile de la instalatia de apa cu unele noi, izolate termic. In urmatoarea etapa, am schimbat geamurile cu ferestre termopan si usile exterioare. A urmat izolarea termica cu polistiren a zidurilor exterioare. Placile din pod si pivnita au fost acoperite si ele cu un strat izolator termic. Cu ocazia asta am zugravit in interior si exterior. In ultima etapa am lasat schimbarea becurilor cu becuri economice si a electrocasnicelor vechi cu electrocasnice noi din clase superioare de eficienta energetica (clasa A, A+ sau A++). 

Dupa cinci luni de renovari si reabilitari termice, cu eforturi si investitii substantiale, asteptam cu nerabdare rezultatele unui nou audit energetic. Surpriza a fost cat se poate de placuta, casa a fost incadrata in clasa C. Ca o incununare a eforturilor depuse, facturile la utilitati erau acum substantial micsorate si mult mai usor de suportat. Asteptam cu nerabdare testul zilelor geroase de iarna, ca sa pot vedea diferenta in confrot si in cuantumul facturilor. 

Locuinta automatizata

Urmatoarea etapa, in eficientizarea din punct de vedere a performantei energetice a locuintei, este implementarea si integrarea inovatiilor tehnologice de ultima generatie. Automatizarea locuintei permite controlul, permanent si facil, asupra tuturor functionalitatilor casei care sunt integrate intr-un sistem, printr-o interfata grafica intuitiva. Controlul functionalitatilor se realizeaza printr-o aplicatie, de pe dispozitive precum smartpfonul mobil, tableta, laptopul si panoul touchscreen, fie din interiorul casei sau de la distante foarte mari fata de aceasta. Beneficiile unui astfel de sistem de ultima generatie variaza in functie de gradul de automatizare a casei, insa exista cateva avantaje majore, precum controlul si confortul sporite, care pot fi intalnite in orice casa automatizata. 

Adevarul este ca un sistem de automatizare a locuintei te ajuta sa economisesti, gestionand consumul de energie in mod eficient si in functie de nevoile tale. Acest lucru nu se aplica doar cosumului de energie electrica. Depinzand de subsistemele integrate, o casa automatizata poate contribui la reducerea cheltuielilor cand vine vorba de toate utilitatile, de o sporire a confortului si de o incadrare a locuintei intr-o clasa superioara de eficienta energetica.

Certificat Energetic

In concluzie, daca ti se pare ca primesti facturi prea mari la utilitati, vrei sa achizitionezi o locuinta sau vrei sa inchiriezi o locuinta, ori un spatiu comercial sau birou, cere un certificat energetic ieftin de la Compania Enermed Impex SRL Bucuresti formata din cei mai buni experti in certificare energetica, audit energetic si termografie in constructii, cu multi ani de experienta in domeniu.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016.


Un comentariu:

  1. :) ar fi fost mai corect sa folosest o poza adevarata cu bloc nereabilitat si un bloc cu adevarat reabilitat. :) ai folosit aceeasi poza cu scala diferita pentru temperatura. :) Asa poti sa arati ce vrei unde vrei. :) Ha ha. in rest este ok sa reabilitezi termic. Poti sa recomanzi insa si alteceva decat polistiren . Nu este cel mai bun pentru rezistenta la foc. uauuu ce indicatii de firma pentru auditare energetica. Apropo daca automatizezi cand iti amortizezi casa ? :):) fiti frateeee

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro