Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Care este cel mai tare suvenir autentic romanesc?

Microbul calatoriilor il capeti o data ce ajungi la maturitate. Daca, pana la majorat, aveai norocul si erai trimis de parinti in tabara, era cea mai mare realizare. Cand ajungi pe picioarele tale, iti permiti concedii si vacante in locuri frumoase, lucrurile se schimba, incet dar sigur, microbul se instaleaza in tine si nu te mai lasa in pace pana nu il satisfaci cu o noua calatorie. Devii dependent de calatorii, o foame nestavilita de a vedea si explora locuri noi, de a cunoastre traditii si obiceiuri populare iti poarta pasii prin locuri in care nici macar nu visai vreodata ca vei ajunge. O data ajuns in locuri si tinuturi fabuloase, incarcate de istorie, adevarate atractii turistice sau pur si simplu locuri care te impresioneaza, iti doresti din tot sufletul ca sa marchezi evenimentul printr-un suvenir care sa te ajute sa retraiesti cele mai frumoase momente. Un suvenir inspirat, este acel suvenir creat manual si cu suflet de catre un mester popular, ce pastreaza traditiile locale. Ti-e mai mare dragul ca sa achizitionezi un suvenir traditional in care cineva a pus pe langa talent creativ si o farama de suflet, o farama din sufletul locului, din traditiile si obiceiurile locale pe care le poti lua cu tine acasa, toate intr-un singur obiect decorativ. 

Ceramica de Corund

Fascinatia pentru calatorii mi-a fost insamantata de lecturile romanelor lui Jules Verne ca: „Ocolul Pamantului in 80 de zile” sau „Copiii capitanului Grant”, romane de calatorii si aventura in care iti sunt descrise locuri exotice cu specificul lor, traditii si obiceiuri locale dar mai ales experientele si trairile de calatorie ale personajelor principale. Am trait o buna bucata de timp cu impresia ca mocanii ce coborau la oras in carutele cu coviltir pline cu produse artizanale din lemn, lana si piele, sunt personaje fascinante de roman care cutreiera lumea in lung si in lat ca sa-si vanda marfa. De multe ori imi imaginam ce palpitant ar fi ca sa merg cu un carutas intr-o calatorie in jurul lumii, ca sa traiesc si sa experimentez totul pe viu. Ca sa-l ajut si sa invat cum se fac ciuberele din lemn, instrumente muzicale din lemn, jucarii sculptate din lemn, sa port si eu cu mandrie un brau din piele de care sa-mi pot agata un fluier facut de mine. Regret faptul ca traditia mocanilor si a carutelor cu coviltir s-a dus, a mai ramas doar o amintire, tot mai vaga, care reinvie aievea de fiecare data cand vad in fata ochilor un fluier romanesc sculptat cu migala din lemn sau o plosca traditionala din lemn incrustata cu motive folclorice romanesti.

Suvenire

Anii au trecut, dar fascinatia pentru calatorii s-a adancit. Am inceput sa merg in excursii si sa-mi fac vacantele in locuri pitoresti din Romania, din care m-am intors, de fiecare data, cu cate un suvenir autentic romanesc. De la un stergar cu motive romanesti, o plosca sculptata din lemn, un fluier, un brau ciobanesc din piele, un colop maramuresean, o icoana pictata pe sticla bucovineana, pana la ceramica si obiecte artizanale, toate aceste produse romanesti si-au gasit loc, atat in bagaj, dar mai ales in sufletul si inima unui iubitor de arta populara autentica.

Magneti 

Muntii Apuseni cu fenomenele carstice, cheile, peisajele de basm si natura salbatica, au fost si raman un punct de atractie in orice sezon. Manastirile din Bucovina, Maramuresul, casele memoriale si muzeele de arta populara sunt atractii turistice pe care le-as revedea mereu. Cheile Bicazului, cheile Nerei sau cheile Carasului, Lacul Rosu, Lacul Sfanta Ana, Sfinxul, si Babele din Bucegi, Mana Dracului si Batranul din Ciucas, vulcanii noroiosi si Delta Dunarii, sunt doar cateva dintre cele mai frumoase minuni naturale de pe Pamant, ce pot face subiectul unor suveniruri extraordinare. Ruinele cetatilor dacice, ruinele castrelor romane, a cetatilor si castelelor medievale, obiective incarcate de istorie sau statiunile cu apa termala de la Baile Felix, Herculane, Geogiu, statiunile balneo de la Caciulata si Calimanesti, statiunile cu ape minerale de la Borsec, Harghita sau ocnele, pot ilustra suvenire frumoase si, in acelasi timp, pot promova turismul si traditiile populare romanesti. 

Arta populara

Arta populara o regasim in targurile de tara, organizate cu ocazia diferitelor sarbatori, cum este celebra sarbatoare de pe Muntele Gaina sau in cadrul evenimentelor si expozitiilor organizate de muzeele taranului roman. Din pacate, in cadrul acestor expozitii, tot mai putini mesteri populari isi expun produsele, incet, traditia mesterilor populari se pierde. Mestesugurile populare care au fost transmise din generatie in generatie vor disparea daca nu sunt promovate, daca tinerii nu sunt atrasi pentru a duce mai departe traditia si arta populara. Totusi, mai exista speranta, o speranta ce ramane vie datorita celor de la Art&Craft si a initiativei lor de a investi in arta si mestesugurile populare romanesti. Astfel, toate produsele comercializate prin intermediul Art&Craft sunt insotite de un certificat de autenticitate care atesta faptul ca produsul este lucrat manual de catre mesteri populari, care inca mai pastreaza vie traditia romaneasca, insufland fiecarui obiect atent prelucrat o parte din istoria si valorile nationale romanesti.

Certificat de autenticitate

Multi romani nu inteleg de ce este foarte important ca sa ne pastram traditiile si mestesugurile populare? De ce este bine ca sa ai la indemana un loc cu produse romanesti? De ce brandul de tara se poate promova mai bine prin suveniruri autentice romanesti? Spre exemplu, am trait pe propria-mi piele o experienta rusinoasa in compania unor oaspeti straini veniti in vizita la Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina era proaspat renovata, reconditionata, reamenajata si deschisa publicului de putina vreme. Aveam musafiri de peste ocean si era o vreme frumoasa, asa ca i-am invitat la o plimbare prin cetate, un motiv de mandrie locala. Am batut la pas cetatea Alba Carolina, cea mai bine pastrata cetate construita in stil Vauban din Europa Centrala si de Est. Vizitatorii erau foarte incantati, au facut poze, le-am povestit istoricul locurilor din epoca pietrei pana in prezent, am degustat mancaruri traditionale in Restaurantul Medieval si mi-au cerut ca sa-i duc intr-un magazin de suveniruri. M-am executat si i-am dus in magazinul de suveniruri din incinta cetatii, aflat sub obladuirea vajnicelor autoritati locale din orasul Alba Iulia. Oferta de suveniruri era variata: de la magneti de frigider, la sabii si pistoale artizanale, soldati imperiali din plumb si diferite ornamente cu iz cavaleresc. Asteptam cu interes ca invitatii sa-si aleaga cate un suvenir. La un moment dat, unul dintre ei o intreaba pe vanzatoare: „unde sunt fabricate suvenirurile?”, la care vanzatoarea raspunde zambind, ca toate suvenirurile sunt „made in China”. Auzind raspunsul, efectiv mi-a picat fata de rusine si nu stiam cum sa ies basma curata din incurcatura. Yankeii cand au auzit tarasenia, au facut stanga imprejur si au iesit din magazin, revoltati nevoie mare. Au tabarat pe mine cu intrebari, la care nu aveam raspuns. Am incercat sa dreg busuiocul, cautand suveniruri autentice romanesti la Muzeul Unirii sau la oficiul postal din localitate, dar fara succes. 

Plosca sculptata din lemn

Traiam o adevara drama, nici eu nu-mi puteam explica, cum de este posibil ca in orasul Unirii, sa nu gasesti suvenire sau arta populara romaneasca? Imi crapa obrazul de rusine si nu mai puteam ridica ochii din pamant, trebuia sa gasesc o solutie si sa le ofer satisfactie oaspetilor americani. Nu puteam sa-i las ca sa plece acasa fara un obiect traditional romanesc in bagaje. Ca sa ies din incurcatura, am intrebat printre cunoscuti de unde as putea face rost (in regim de urgenta) de suvenire sau obiecte de arta populara. Am iesit din incurcatura cu cate o plosca sculptata din lemn, decorata cu motive traditionale romanesti si personalizata cu textul „Romania” pe ambele parti, de la Art&Craft. Am sacrificat o parte din tuica de prune, intoarsa de doua ori si pusa la invechit, oferindu-le oaspetilor cel mai tare suvenir autentic romanesc (si la propriu 60° dar si la figurat).

Art&Craft

Conform proverbului: „in tot raul e si un bine”, am descoperit intr-o conjunctura nu tocmai placuta, care este cel mai tare suvenir autentic romanesc, foarte apreciat de straini, atat ca aspect dar in special pentru continut. Bineinteles ca poti gasi o gama diversificata de produse autentice romanesti in colectiile Art&Craft, de la suvenire, la ceramica si obiecte de artizanat, pana la „ia romaneasca” si tricouri personalizate. Cu siguranta, vei gasi un obiect potrivit pentru fiecare gust, dar daca vrei sa mergi la sigur, cel mai tare suvenir autentic romanesc este o plosca sculptata din lemn in care poti turna o licoare traditionala (tuica, visinata, afinata, merisorata) preparata in casa dupa o reteta din strabuni. Aspectul si continutul poarta acel efect de „nu ma uita!”, fie ca vorbim de un conational de-al nostru sau de un oaspete strain, suvenirul va fi apreciat in adevaratul sens al cuvantului.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016.


2 comentarii:

  1. Mult succes, Iuliu!
    Produsele Art&Craft îmi plac la nebunie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Pai adevarul e ca sunt frumoase, autentice si de efect produsele Art&Craft :)

      Ștergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro