Numele Champion este foarte vechi in domeniul componentelor auto. Francezul Albert Champion s-a stabilit in anul 1908 in Statele Unite ale Americii si a fondat acolo Champion Spark Plug Company, fabricand bujii. Marca Champion a fost preluata de fratii Stranahan si in 1910 a inceput sa furnizeze bujii la automobilele Willys-Overland. Din 1915 bujia Champion se monteaza pe Ford Model T, iar din 1921 echipeaza masini de curse care castiga urmatoarele 15 competitii Indy 500. In 1922 Champion deschide filiale in Europa si continua de-a lungul deceniilor sa fie bujia preferata de constructorii de autovehicule, avioane si barci.
Exista tehnologii si constructii diferite in functie de tipul de motor si de nivelul de performanta dorit. Pentru motoarele cu aprindere prin scanteie (combustibil benzina) exista bujiile cu scanteie. Acestea se produc folosind diferite tehnologii si materiale:
- bujii cu electrod central si cu electrod de masa din cupru, adecvate in general pentru motoarele de tip mai vechi - se regaseste ca echipare originala pe modele Nissan Primera, Land Rover Defender, Volvo S80/V70/XC90.
- bujii cu electrod de masa multiplu (2,3 sau 4 electrozi de masa), au durata de viata mai mare si elimina rateurile motorului – se regaseste ca echipare originala pe diverse modele Fiat, Lancia, Volvo, Mini si Porsche.
- bujii cu izolator central ceramic cu nervuri, ajuta pornirea la rece si rezista mai bine la depuneri – echipare originala pe modele Peugeot 206, 307, 407, 807, Expert, Citroën C4, C5, C8, Picasso, Jumpy, Fiat Scudo, Ulysses.
- bujii cu electrod central cu varf din platina, ofera rezistenta la coroziune sporita si maresc puterea motorului – echipare originala pe diverse modele Land Rover, Renault, Rover, Skoda, Lotus, Jaguar.
- bujii cu eletrod central si electrod de masa din platina, au durata de viata mare si asigura temperaturi stabile de functionare – echipare originala pe modele Mercedes C/E/M-Class.
- bujii cu electrod central din iridiu si electrod de masa din platina, rezistenta mare la coroziune si durata de viata indelungata – echipare originala la Ford Focus, C-Max.
- bujii de tip EON, care folosesc materiale ceramice, rezistori si geometrii ale eletrozilor speciale, astfel incat fiecare tip de bujie corespunde cerintelor functionale ale mai multor tipuri de motoare.
Pentru motoarele Diesel cu aprindere prin compresie (combustibil motorina) exista bujiile de preincalzire (sau incandescente), iar aici regasim cateva tehnologii deosebite:
- bujii cu incalzire post-aprindere prelungita, usureaza pornirea motorului, reduc nivelul de zgomot si emisiile poluante imediat dupa pornire – echipament original pe modele Peugeot 206 1.4HDI, Citroën C3 1.4HDI, Ford Fusion 1.4HDI, Renault Megane 1.9dCI, Clio 1.5dCI.
- bujii ceramice, ofera aprindere rapida, temperatura post-aprindere ridicata, consum redus de combustibil si durata de viata mai mare – echipare originala pe diverse modele Nissan, Mitsubishi si GM (Opel/Vauxhall).
- bujii cu aprindere rapida (2 sec.), usureaza pornirea motorului la rece, ajuta la functionarea silentioasa – omologate OE pentru modele BMW, Audi, VW, Skoda.
Exista mai multe categorii de bujii Champion pentru piata Aftermarket ? La bujiile cu scanteie distingem trei categorii:
- bujiile “normale”, care au caracteristici functionale identice cu parametrii OE ai motorului.
- bujii “Iridium”, care au performante si durata de viata peste cerintele OE.
- bujii “EON”, unde exista 10 coduri care acopera 95% din motoarele cu aprindere prin scanteie existente pe piata. Aceste bujii au caracteristici functionale superioare bujiilor normale si rezolva foarte bine problema stocului la magazine sau service-uri. Avand doar aceste putine coduri pe stoc, se poate servi pe loc practic orice client care intra in magazin sau in service.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !