Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Craiova Eterna Terra Nova

Campania initiata de Casa de Cultura Traian Demetrescu din Craiova prin care sa spun care atractie culturala gazduite de Craiova imi place cel mai mult ma pune intr-o reala dificultate, fiecare eveniment in parte are specificul sau si imi place in felul lui. Ca un impatimit al festivalurilor, colind tara in lung si-n lat, fie la Festivalul Castanelor de la Baia Mare, la TIFF Cluj Napoca, de Teatru International la Sibiu, Dilema Veche la Alba Iulia, dar doar la Craiova vad “o densitate de actiuni pe metru patrat”, actiuni ce converg pentru telul final si anume declararea Craiovei ca si Capitala Culturala Europeana in 2021. Despre asta vreau sa va vorbesc, despre cum se intrepatrunde multitudinea de evenimente, festivaluri concerte, ateliere, pentru a face din capitala Olteniei capitala culturala europeana.

Bun venit in Craiova !
Desi e un drum anevoios, ce presupune actiuni concertate atat de la autoritatile locale, comunitati locale, finantarea proiectelor, implicarea reprezentantilor industiei, comertului si societatii civile, a tuturor minoritatilor entice, cred ca pana la urma soarta va fi favorabila Craiovei si va fi declarata Capitala Culturala Europeana. Unul dintre atuurile organizatorilor este ca au inteles esenta acestui concurs – principiul diversitatii, ce se exprima prin aportul cultural al tuturor populatiilor conlocuitoare, incurajarea cunoasterii reciproce dintre cetatenii europeni si crearea unui sentiment de apartenenta la aceeasi comunitate si aceeasi mare familie europeana. Aceste idei au stat la baza programului Capitala Culturala Europeana initiat de ministrul culturii din Grecia, Melina Mercouri in 1983 ce si-a propus sa aduca in prin plan importanta culturii europene, iar prima capitala culturala europeana a fost declarata Atena in 1985, de atunci au mai castigat orase precum Florenta, Amsterdam, Berlin, Paris, Dublin, Madrid, Lisabona, Avignon, Praga, Istambul, sau de ce nu, Sibiul nostru in 2007, alaturarea numelui Craiovei acestor nume nu face decat sa onoreze. 

Asculta-ne !
Revenind la problema noastra, trebuie sa salutam modul inteligent prin care organizatorii olteni au intretaiat puzderia de evenimente cu istoria si traditiile acestor meleaguri, stiind sa promoveze la maximum avantajele cu care istoria a inzestrat Craiova. Daca la inceputuri orasul se numea Pelendava, nimic mai firesc sa avem un Festival Antic Pelendava, daca Oltenia si Craiova de mandresc cu Marele Ban al Craiovei - Mihai Viteazu, ori de istoria plina cu haiduci ce luau de la bogati si dadeau la saraci avem Festivalul Haiducilor ori Zilele Mihai Viteazu. Nimic nu pare mai frumos decat sa stii sa exploatezi bogatia spirituala si culturala cu care te-a inzestrat natura. Caci, in aceasta zona s-au nascut ori format un Constantin Brancusi, Nicolae Romanescu (de la care avem splendidul parc central), H. Coanda, Tudor Gheorghe, Amza Pellea, Petrache Poenaru, Marin Sorescu, Adrian Paunescu, Theodor Aman, Corneliu Baba, Ion Tuculescu, Jean Negulescu si as putea enumera sute de alte personalitati marcante ale Olteniei, iar festivaluri dedicate lor pare ceva firesc. Fie ca te afli la Festivalul Craiova Muzicala, Ioana Radu, Maria Tanase, Elena Teodirini ori la Zilele unicilor poeti Sorescu, Paunescu sau Concursul National de Poezie Traian Demetrescu - TRADEM simti cum spiritual viu al acestora te patrunde si te contopesti si scufunzi in marele abis al culturii oltene. Un alt avantaj este si deschiderea manifestata fata de cultura europeana si de cea moderna, astfel ca un festival dedicat lui Shakespeare ori Sound & Sloan Poetry sau Puppets Occupy se impletesc armonios cu trairile fierbinti ale oltenilor referitoare la originea si cultura lor. 

Implica-te si tu !
In incheiere, nu pot decat sa fiu bucuros ca cineva a inteles importanta culturii, de rolul ei aparte in dezvoltarea materiala si spirituala a neamului roman, de faptul ca prin cultura se identifica un popor in marea familie europeana iar Proiectul - Craiova Culturala vine ca o manusa pentru marea provocare, de a fi aleasa Craiova Capitala Culturala Europeana in 2021.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro