Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Care-i cel mai bun mix de deplasare prin oras?

Ne place sau nu ne place, trebuie sa recunoastem ca traim pe o planeta cu resurse limitate. Traim pe o planeta pe care o poluam cu buna stiinta si din pacate, multora dintre noi, nu ne pasa. Poluarea a atins cote alarmante in ultima decada de timp, datorita consumului de combustibil fosil si a defrisarilor fara noima ce au drept rezultat o accelerare a incalzirii globale si a topirii ghetarilor de la poli. Catastrofele naturale se intetesc si cresc in intensitate, daunele provocate de catastrofele naturale sunt, de la eveniment la eveniment, tot mai mari, cu pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Cu toate ca suntem la nivel individual niste fiinte egoiste, avem o mentalitate gresita, avem falsa impresie ca in viata noastra pe aceasta planeta nu trebuie sa ne punem problema si sa ne impacientam ca poluarea creste si resursele scad, important este sa traim clipa si sa ne bucuram de viata, pentru ca este si asa prea scurta, o atitudine si o mentalitate total gresita.



De unde stii ca nu poti deveni victima unei catastrofe naturale, provocata tocmai din cauza poluarii? Poate multi vor spune ca ai avut ghinion, ca aceasta ti-a fost soarta, dar daca toti constientizam importanta diminuarii poluarii si luam masuri in acest sens, sunt sigur ca lucrurile se pot indrepta si viata noastra pe planeta se poate imbunatati. Totul se poate imbunatati prin educatie si anatema rusinii. Am observat ca oamenii se comporta altfel cand sunt amenintati cu rusinea. Spre exemplu, cu totii am mers in strainatate, in tarile civilizate, si am observat uimiti cum concetateni de-ai nostri au devenit subit mult mai atenti unde arunca resturile si gunoiul sau mucurile de tigara. La fel se poate aplica si in cazul poluarii si actiunilor de protejare a mediului.

In orase si aglomerarile urbane, poluarea este produsa in general de autoturisme. In acest sens Comisia Europeana a inceput o campanie de constientizare a faptului ca putem reduce poluarea daca folosim un mix de mijloace de transport cand ne deplasam in orase. In plus, utilizand doar un mijloc de transport nu intotdeauna este cea mai buna alegere. De exemplu in orele de varf masinile sunt blocate in trafic si ambuteiaje. Bicicletele, rolele sau mersul pe jos in zilele cu vreme urata nu reprezinta o alegere perfecta pentru deplasare. Solutia este sa reusesti sa te organizezi si sa optezi pentru un mix de transport. Sa folosesti toate mijloacele de transport ca sa ajungi la timp unde trebuie.

Comisia Europeana ofera premii celor care isi fac un selfie prin care sa evidentieze faptul ca un mix de transport calculat este tot ce-ti trebuie in oras, o motivare destul de buna pentru foarte multa lume. Tot ce trebuie sa faci este sa accesezi aplicatia Do The Right Mix in care sa incarci un "selfie" din orasul tau in care sa arati cum folosesti oricare dintre urmatoarele mijloace de transport: role, scuter, motocicleta, barca, tren, trotineta, mers pe jos, bicicleta, „car sharing” (cel putin 3 persoane intr-o masina), tramvai, autobuz, troleibuz, metrou, ca varianta de deplasare urbana, contribuind la protejarea mediului printr-un oras mai curat si mai putin aglomerat. Prin tragere la sorti poti castiga un voucher de 400 lei la Decathlon.

Mersul pe jos
In concluzie, cel mai bun mix de transport in oras pe care l-as folosi zilnic este mersul pe jos, cu bicicleta, troleibuzul sau metroul. Din pacate sistemul de transport in comun nu functioneaza ca in alte parti si nu acopera tot orasul asa ca nu prea ai incotro si trebuie sa scoti masina din garaj. Sa nu uitam totusi ca "Mersul pe jos face piciorul frumos!". Pentru tine care este cel mai bun mix de transport in oras?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro