Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Hai sa vezi cele mai spectaculoase nave cu panze din lume in portul turistic Constanta

Cred ca nu exista cineva care sa nu citeasca macar un roman de aventura de Jules Verne sau sa nu citeasca “Toate Panzele Sus” de Radu Tudoran, ori sa nu urmareasca ecranizarea cu acelasi nume si sa nu iubeasca velierul “Speranta”. Oricum privim lucrurile un roman de aventura pe mare cu actiunea ce se desfasoara la bordul unui velier, te prinde, te captiveaza si-ti provoaca o dorinta netarmurita de a urca si a trai cateva clipe alaturi de echipajul unui vas cu panze. Viata la bordului unui velier este adevarat ca nu era usoara si nici pentru oricine dar cand stai si citesti cu pasiune un roman de aventura ti se pare atat de palpitanta si-ti doresti din tot sufletul sa ai ocazia macar o data in viata sa petreci cateva clipe la bordul unui velier. 

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014
Cu toate ca epoca de glorie a velierelor s-a dus de mult, inca mai sunt in uz cateva vase cu panze remarcabile pe care nu poti sa nu le admiri in toata frumusetea lor. Daca facem o retrospectiva in istorie, de la galerele antice egiptene, grecesti, romane ori medievale, toate vasele erau propulsate pe langa vasle si de panze. Este adevarat ca pana in secolul XIX vasele cu panze au dominat marile si oceanele lumii. Cu ajutorul lor s-au facut cele mai multe descoperiri geografice, s-au realizat rutele comerciale care au unit continentele si au dus milioane de imigranti si colonisti in toata lumea. In secolul XIX cele mai multe veliere erau in competitie pe diferitele rute comerciale, viteza fiind cea care facea si face si acum diferenta. 

Cutty Sark
Cutty Sark a fost ultimul velier care a castigat titlul de cel mai rapid velier in cursa “Tea Race” pe ruta Regatul Unit – China sau India, cu ocol prin sudul Africii. Este remarcabil ca o astfel de cursa capta atentia intregului mapamond si mai ales presa vremii relata amanuntit desfasurarea competitiei. Daca astazi se pun pariuri pe intreceri sportive, la vremea respectiva se paria pe cel mai rapid velier ce putea strabate traseul pana in China si inapoi, cu toata incarcatura intacta. In prezent Cutty Sark este transformat in muzeu, este reabilitat, reconditionat si oricine poate sa-l viziteze in localitatea Greenwich, intr-un doc uscat acoperit de un acoperis din sticla. Velierul a fost reconditionat conform cu planurile originale dupa serviciul pe mare si incendiul care aproape l-a distrus in totalitate.

Nava Scoala Mircea
Inaugurarea Canalului Suez si motorul cu abur care a inceput sa echipeze marile vase comerciale au dus la sfarsitul perioadei de glorie a velierelor. Astazi velierele sunt utilizate doar in competitii sportive, de agrement, demonstratii sau sunt utilizate in scolile superioare de marina, precum bricul Mircea, cel mai mare velier romanesc. Astazi putem spune ca un eveniment care sa adune cele mai mari, mai frumoase si mai spectaculoase veliere din lume reprezinta un eveniment ce nu trebuie ratat. Rar iti este dat sa vezi adunate intr-un port romanesc atatea veliere frumoase si in plus sa ai ocazia sa urci la bordul lor si sa le vizitezi. Un astfel de eveniment desfasurat in portul Constanta si Marea Neagra este SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, un eveniment ce aduna 14 veliere fabuloase. 

Velierul Adornate
Competitia de veliere se desfasoara in perioada 30 aprilie – 27 mai 2014 in Marea Neagra si presupune o cursa in doua etape. Prima etapa se desfasoara de la Varna (Bulgaria) la Novorossiysk (Rusia), iar a doua etapa cuprinde traseul de la Soci (Rusia) la Constanta (Romania).

Sedov - cel mai mare velier din lume
La competitie participă 14 veliere din toata lumea, printre care doua veliere din Romania: Nava Scoala Mircea si Adornate, cel mai mare velier civil romanesc, precum si Sedov din Rusia, cel mai mare velier din lume. In fiecare din aceste patru porturi, velierele stationeaza cate 4 zile timp in care velierele pot fi vizitate gratuit de catre public care, de asemenea, intr-o adevarata atmosfera de sarbatoare, poate asista la concerte, la parada echipajelor si la diferite competitii de fotbal, volei pe plaja, tras la rame etc. intre acestea.


Velierele care sunt inscrise in competitie se opresc in portul turistic Constanta in 24 mai odata cu finalul competitiei. Velierele vor fi ancorate in port pana in 27 mai, zile in care oricine doreste poate vizita cele mai frumoase nave cu panze din lume. Intr-adevar este un moment unic, niciodata Constanta nu a mai gazduit un asemenea eveniment si probabil cine stie cand o sa mai avem parte de asa oaspeti de seama. Merita sa participi la evenimentele desfasurate in portul turistic Constanta in perioada 24-27 mai si sa te bucuri de ocazie unica de a urca gratuit la bordul celor mai spectaculoase veliere din lume.

2 comentarii:

  1. Un eveniment unic de la care nimeni nu are voie sa lipseasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este chiar merita vazut cine stie cand o sa mai avem ocazia :)

      Ștergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro