Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Ce sunt si cum functioneaza tachetii ?

Tachetul preia miscarea de la arborele cu came si o transmite supapei, direct sau prin intermediul tijelor impingatoare si culbutorilor. La blocurile din fonta el culisează direct in bloc, iar la blocurile din aliaj de aluminiu culiseaza intr-o bucsa de ghidare. Suprafata tachetului care este in contact cu cama poate fi plana, sferica sau cu rola.

Tachetul cu rola, desi asigura reducerea gradului de uzare a camei, este mai rar utilizat (de regula la m.a.c. cu cilindree unitara mare), datorita complicatiei constructive si masei mai mare. Pentru reducerea masei, tachetul se executa gol la interior, iar la motoarele rapide se practica uneori si degajari in perete. La sistemele de distributie a gazelor cu tije impingatoare, in partea interioara a tachetilor se prevad locase sferice pentru sprijinirea acestora. Pentru asigurarea ungerii, aceste locasuri se executa cu o raza mai mare decat capatul tijei. 

Rotirea tachetului pe timpul functionarii se realizeaza prin executarea sferica a suprafetei de contact a capului si conica a fetei camei, sau prin dezaxarea axei tachetului cu 2-5 mm fata de axa camei.

Tachetii hidraulici, asigura reducerea uzurii camei si a tachetului si micsoreaza zgomotul produs in timpul functionarii.

Sub actiunea arcului, pistonul este mentinut apasat pe tija supapei sau pe tija impingatoare. In momentul in care tachetul este actionat de catre cama, el se ridica antrenand si cilindrul de lucru determinand cresterea presiunii, ceea ce duce la asezarea supapei pe scaun inchizand comunicarea dintre canalul de ungere si interiorul tachetului. In acest fel efortul de la cama catre elementul actionat (tija supapei sau tija impingatoare) se transmite prin intermediul uleiului. La schimbarea pozitiei camei, aceasta nu mai actioneaza tachetul, presiunea scade si bila permite trecerea uleiului pe sub pistonas, asigurand asezarea permanenta a tachetului pe cama.

Daca mecanismul de actionare de deasupra tachetului se uzeaza sau apar dilatari, se modifica inaltimea stratului de ulei printr-un transfer suplimentar de ulei din sistemul de ungere al motorului. Pistonasul sprijinindu-se tot timpul pe tije, transmite miscarea mai departe, nemaifiind necesare reglaje ale jocului termic.

La tachetii cu actiune mecanica ungerea se face prin barbotaj sau prin canale speciale. Fiind puternic solicitati la uzare, tachetii se confectioneaza din otel aliat de cementare sau din otel de imbunatatire care se caleste superficial prin inductie (CIF). Se intalnesc si tacheti fabricati din fonta, avand suprafata de contact a capului si fetele laterale din fonta alba cu duritate ridicata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro