Stimulii externi, receptati de creier, trec prin „memoria pe termen scurt” care ii stocheaza, apoi in ordinea prioritatilor stabilite de „selectorul de intrare” fiind procesati in zona de sinteza din creier dupa care, prin „selectorul de iesire” care stabileste din nou prioritatile, fluxul nervos este transmis muschilor care comanda organele corpului ce participa la conducerea autovehiculului. Etapele din viata unui conducator auto implica mai multe statistici.
Conducerea unui autovehicul, in conditiile cresterii intensitatii circulatiei rutiere, presupune asa cum am amintit anterior, desfasurarea de catre conducatorul auto a unui complex de actiuni ca urmare a succesiunii rapide a factorilor externi, stimuli nervosi, etc. Din punct de vedere al modului in care un conducator auto poate raspunde acestor solicitari, acesta parcurge de-a lungul timpului trei etape:
La inceput, conducatorul auto este dominat de catre autovehicul, dovedeste nesiguranta in efectuarea diferitelor manevre, depune un efort psihic (si chiar fizic) mai accentuat, ca urmare viteza de reactie este mai redusa. Acesta este motivul pentru care conducatorii auto sunt protejati prin aplicarea pe autovehicul a unui semn distinctiv.
In urmatoarea etapa, concomitent cu formarea deprinderilor necesare conducerii, poate aparea supraaprecierea, care conduce la manifestari negative si accidente.
Odata cu formarea deplina si fixarea reflexelor necesare conducerii auto, se instaleaza o perioada statornica, caracterizata prin seriozitate si echilibru, in care masina este stapanita cu maximum de randament si minimum de efort.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !