Arcurile supapei au rolul de a mentine supapa pe scaun pe timpul inchiderii orificiilor, de a mentine contactul cu elementul de comanda (tachet sau culbutor) si de a prelua fortele de inertie ce ar putea perturba acest contact.
Pentru motoarele de putere mica se utilizeaza cate un arc pentru fiecare supapa. La motoarele de puteri mari, cu supapele in chiulasa, se utilizeaza cate doua sau trei arcuri concentrice cu infasurare opusa. Acestea maresc siguranta in functionare si elimina fenomenul de rezonanta.
Pentru uniformizarea uzurii scaunului si a supapei, se prevad dispozitive speciale pentru rotirea supapei pe timpul functionarii. Acest dispozitiv are un disc cu canale in care se monteaza bile si arcuri.
Profilul fundului canalului are doua canaluri inclinate in panta inversa. Arcul supapei se sprijina pe un disc, iar intre discurile 1 si 6 se introduce un disc elastic inelar. Cand se actioneaza asupra supapei, forta arcului de supapa se transmite arcului-disc, care obliga bilele sa se deplaseze in canale. Pe planul inclinat apare o componenta a fortei care produce rotirea supapei. Cand supapa nu mai este actionata, dispozitivul revine in stare initiala sub actiunea arcurilor. Viteza de rotatie a supapei creste cu frecventa actionarii ei, direct proportional cu turatia motorului, in conditiile mentinerii constante a elasticitatii arcului-disc.
Arcurile de supapa se monteaza cu un capat pe chiulasa si cu celalalt capat pe discul conic si este asigurat cu un manson conic. Luand in considerare importanta arcurilor de supapa si solicitarile la care acestea sunt supuse, acestea se confectioneaza din otel aliat cu Cr, V, Ni si Mn. Materialul, sub forma de sarma cu diametrul de 3-6 mm se infasoara sub forma de spirala cilindrica cu 7-14 spire. Pentru evitarea dezaxarii arcurilor si a fenomenului de rezonanta se folosesc arcuri cu spirele extreme mai apropiate si polizate sau arcuri cu forma tronconica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !