Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Ce stim despre mediere si care sunt avantajele ei

Targu Mures este unul dintre cele mai aglomerate orase daca ne raportam la numarul de masini pe cap de locuitor. Pornind de la aceasta premisa se intelege de ce exista o probabilitate mare pentru existenta unui trafic infernal zilnic, la fel ca si existenta riscului mult mai mare de producere a unor evenimente rutiere. Este o intersectie in Targu Mures unde cred ca se produc cele mai multe accidente si tamponari auto, situata pe drumul care leaga cartierul Unirii cu centrul orasului. Imediat dupa ce treci podul Mures dinspre cartierul Unirii se afla prima intersesctie semaforizata, pe directia inainte spre centrul orasului. La vreo 100 de metrii de intersectia semaforizata este intrarea intr-o straduta laterala pe partea stanga. In general soferii care primesc verde la semafor accelereaza si tin aproape in coloana ce se proneste de la semafor spre centrul orasului. Daca soferul care doreste sa vireze la stanga nu semnalizeaza din timp ca sa fie observat de ceilalti din coloana, sau ceilalti care-l urmeaza nu pastreaza o distanta regulamentara se produc evenimente auto, de regula tamponari usoare fara victime.

Anul trecut, prin toamna, asteptam intr-o dimineata sa vina curierul cu cateva piese pentru ca aveam o urgenta. Urmaream cu privirea traficul cu nerabdare ca sa identific masina curierului. Se face verde la semafor si se porneste coloana de masini spre centru. Chiar inainte de a vira la stanga prima masina semnalizeaza cu vreo 10 metrii inainte de intersectie si vad live un carambol in care sunt implicate primele trei masini din coloana. Atat de repede s-a produs evenimentul incat n-am reusit sa-mi dau seama cine a fost de vina. Fug repede la locul accidentului sa vad daca sunt in regula soferii implicati in eveniment. Spre norocul tuturor toti erau teferi, scapand doar cu cate-o sperietura zdravana. Au scapat fara lovituri corporale, doar masinile au suferit tamponari, iar masina din mijloc a fost cel mai serios avariata. Dupa eveniment soferii au inceput sa se certe si sa se acuze reciproc de nerespectarea regulilor de circulatie, aruncandu-si unul altuia vina producerii accidentului auto.

Cred ca a durat vreo jumatate de ora in care cei trei nu s-au inteles cu privire la ce vina poarta fiecare si cum sa rezolve conflictul dintre ei sau cu asigurarile. Intr-un final, a venit si politia rutiera care a incercat sa rezolve conflictul si a inceput cu interogarile si masuratorile. Intre timp a sosit curierul si am lipsit de la ostilitati pana am preluat coletele si am inregistrat marfa in sistem. Cand m-am reintors la locul accidentului inca nu s-au linistit apele, doar au reusit sa traga masinile deoparte ca sa elibereze soseaua si sa se fluidizeze putin traficul rutier in zona. La un moment dat, din discutii, am auzit ca unul dintre politisti le-a propus celor implicati in accident sa apeleze la serviciul unui mediator. Atunci am auzit pentru prima data de existenta acestui serviciu si la noi in tara, desi eram familiarizat cu mediatorul din filmele americane, care aparea tot timpul cand exista un conflict ca sa-l aplaneze si partile sa isi rezolve problemele pe cale amiabila. 

Nu stiu cum si-au rezolvat cei trei problemele, daca au fost sau nu la un mediator, cert este ca zilele trecute am citit un articol complex, bine structurat si interesant despre mediere pe blogul lui Cristi, care m-a luminat cu privire la mediere. Abordand subiectul medierii am inteles mai bine ce inseamna, cum functioneaza si care-i sunt beneficiile. Prin definitie medierea este o modalitatea de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

Rezolvarea Conflictului
Medierea are 6 avantaje/beneficii mari si late, care o recomanda ca fiind solutia cea mai eficienta in comparatie cu instanta judecatoreasca, in rezolvarea tuturor conflictelor. In primul rand medierea este mai putin costisitoare decat instanta judecatoreasca, chiar de zece ori mai ieftina. Medierea poate rezolva un conflict pe cale amiabila in cateva zile, in comparatie cu sentinta unei instante judecatoresti care poate veni dupa cateva luni sau chiar ani de zile. Oricum privim lucrurile, stresul acumulat in urma medierii este mult mai scazut in comparatie cu stresul pe care-l acumulam intr-un proces in instanta.

O alta situatie care face diferenta dintre mediere si instanta judecatoreasca este discretia. In instanta totul se desfasoara in mod public in sala de judacata, pe cand medierea se poate face in cel mai discret mod posibil. In plus, intr-o mediere tu decizi, ambele parti pot iesi castigatoare dintr-o mediere, pe cand intr-o instanta judecatoreasca decide judecatorul in locul tau si intotdeauna in urma unui proces o parte castiga si una pierde. Cel mai important aspect in mediere este ca acordul de mediere rezista in timp mult mai mult fata de o decizie judecatoreasca la care daca nu esti multumit poti face recurs. Rezistenta acordului de mediere in timp rezulta prin prisma faptului ca reprezinta expresia vointei partilor implicate in conflict. 

Totusi consider ca medierea ajuta la continuarea unor relatii durabile care conteaza in solutionarea unui conflict intre doua sau mai multe parti. Recomand medierea ca o solutie practica, eficienta si discreta in rezolvarea tuturor conflictelor. 

Articol scris pentru Blogal Initiative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro