Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

"Iubitafizica" o piesa de teatru inedita

Asistam in ultima vreme la o degradare si o subfinantare a culturii mai ales in anii de dupa revolutia din 1989, cultura intotdeauna a ramas la coada finantarii de la bugetul de stat. In plus tot in aceasta perioada politicul s-a infiltrat si in cultura, astfel au ajuns sa conduca Ministerul Culurii si implicit finantarea culturii romanesti niste indivizi care nu aveau nicio tangenta macar cu activitatile culturale. Unii poate vor zice ca in alta parte finantari se fac si din mediul privat pentru cultura dar la noi nu se poate pune in discutie pentru ca mediul nostru privat este oarecum viciat de imbogatitii de carton fara educatie care nu dau “2 lei” pe cultura sau initiativele culturale. Inca mi-a ramas in minte mesajul campaniei “Da-ti 1 leu pentru Ateneu”, este revoltator in ce situatie grava de subfinantare a ajuns cultura romana, si mai revoltator este ca alesii care pot lua decizii si redirectiona finantari spre cultura nici macar nu schiteaza intentia de a face ceva in acest sens. Probabil asta meritam ca popor care nu stim sa ne alegem conducatorii.

"Iubitafizica" spectacol de teatru cu papusi in marime naturala
Chiar pare incredibil, nici mie nu-mi vine sa cred ca incet dar sigur tot initiativa privata este solutia salvatoare si pentru cultura. O astfel de initiativa este “We are here” o platforma de crowdfunding care te ajuta sa finantezi lansarea ideilor, evenimentelor si proiectelor tale culturale, creative si inovatoare de film, teatru si dans, muzica, publishing si expozitie, urban, stiinta si tehnologie si educatie. Deviza celor de la We are here este “Promitem ca vom face tot posibilul sa schimbam felul in care se finanteaza proiectele culturale, adica sa convingem initiatorii sa lase publicul sa se implice, cu sume mici sau mai mari in lansarea in lume a unei noi generatii de creatori.” Functionarea platformei “We are here” este simpla si se bazeaza pe oameni, ca mine si ca tine, care vor sa se implice si sa ajute financiar proiectele culturale din varii motive.

"Iubitafizica" un spectacol inedit
Un proiect cultural care are nevoie de ajutorul si sustinerea noastra pe platforma “We are here” este “Iubitafizica” bazata pe cartea scrisa de Iulian Tanase, realizator la Radio Guerilla. Despre spectacol initiatorii sai ne spun urmatoarele: “Iubitafizica reprezinta zvacnirea creativitatii noastre. Am pregatit scenariul timp de cateva luni, iar papusile sunt extraordinare (asa cum ni le imaginam). Vom ilustra povestea unui laborator in care cercetatorii fac experimente cu iubitafizica, o stiinta ne-testata pana acum. In fata ta vor prinde viata personaje, papusi in marime naturala, care te vor uimi prin aspect si miscare. Incercam sa aducem pe scena personajele imaginate de autor,la care sa adaugam imaginatia noastra pentru a spune o poveste de iubire a lor, a noastra, a fiecaruia dintre noi. De aceea, corpurile actorilor se vor combina cu papusile, creand o anti-teza intre ceea ce suntem si ceea ce ne dorim. Vom crea iluzii optice intre papusar si papusa sa, intr-un joc vizual ce ne va evidentia atat partile bune cat si pe cele rele, pe care le continem, un joc ce poarta numele simplu de Iubire.” Fiind vorba de o piesa de teatru cu papusi in marime naturala, spectacolul “Iubitafizica” este ceva inedit pentru scena romaneasca, sau cel putin eu asa il vad. 

Chiar daca mi-ar place teoretic sa joc intr-o piesa de teatru, sunt convins ca alti colegi bloggeri s-ar descurca mai bine decat mine ca de exemplu autoarea blogului Dordefemeie. Sustin proiectul “Iubitafizica” si recomand tuturor sa-l sustina pentru a da posibilitatea initiatorilor sa-l puna in scena si publicului spectator sa savureze o piesa de teatru inedita.

Articol scris pentru Blogal Initiative.

4 comentarii:

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro