Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tendinte moderne in producerea si punerea in opera a mixturilor asfaltice

Documentele congreselor mondiale de drumuri pun in evidenta preocuparile inten­se ale specialistilor pentru a realiza imbracaminti bituminoase durabile si care sa ofere o mare siguranta circulatiei.

In cele ce urmeaza prezint succint unele dintre tendintele ce se manifesta actualmente in aceasta privinta in tehnica rutiera:
- se preconizeaza utilizarea unor bitumuri mai dure, avand penetratia 41/50, 61/70 si 81/100, mai ales in straturile de rulare, in vederea maririi stabilitatii mixturilor asfaltice si pentru a evita pericolul aparitiei fagaselor si a valuririlor.
- se constata preocupari intense pentru introducerea pe scara larga, mai ales la fabricarea mixturilor asfaltice folosite in stratul de uzura, a liantilor modificati ce au calitati superioare bitumurilor clasice si care permit obtinerea unor mixturi asfaltice cu performante ridicate.
- pentru asigurarea unei stabilitati superioare a imbracamintilor bituminoase se proiecteaza si se produc mixturi asfaltice cu fibre, bitum modificat, schelet mineral puternic, care prezinta rezistente mecanice superioare si, in special, rezistente mari la deformatii plastice.
- in vederea imbunatatirii adezivitatii, in mai multe tari exista tendinta de a folosi aditivi tensioactivi, care se adauga la bitum in rafinarie, bitumurile aditivate se utilizeaza in special pentru executarea betoanelor asfaltice din straturile de rulare ale imbracamintilor bituminoase.
- se realizeaza betoane asfaltice cu un procent de goluri sub 5%, ceea ce asigura obtinerea unor imbracaminti durabile, impermeabile si cu performante fizico-mecanice superioare.
- de asemenea, s-au realizat mixturi asfaltice drenante, care au un volum ridicat de goluri si au dat rezultate bune in ceea ce priveste rugozitatea, reducerea zgomotului si marirea capacitatii de drenare a apei, dar sunt necesare cercetari in continuare pentru a putea preciza durata lor de exploatare si modul specific de intretinere.
- se constata o tendinta de a se proiecta si executa straturi din mixturi asfaltice de grosimi mai mari, variind intre 6 si 30 cm pentru stratul de baza, 4-9 cm pentru stratul de legatura si 4-10 cm pentru stratul de uzura.
- pentru straturile de baza se pot folosi agregate neconcasate (pietrisuri), numai cateva tari folosesc agregate concasate. Dimensiunea maxima a granulelor pentru stratul de baza este de 40 mm, se mentioneaza o serie de tendinte privind folosirea agregatelor netraditionale, agregate cu performante mai scazute, mai ales pentru drumurile cu trafic redus.
- pentru straturile de legatura si uzura se folosesc numai agregate concasate. In paralel cu nisipul de concasaj se foloseste si nisipul natural. Dimensiunea maxima a granulelor pentru stratul de legatura si de uzura este de 25 mm.
- se constata cresterea procentului de cribluri in mixturile asfaltice pentru marirea stabilitatii straturilor bituminoase.
- pentru marirea rezistentei la uzura se folosesc cribluri de foarte buna calitate, avand coeficientul Los Angeles sub 25%.
- pe timp friguros se recomanda executarea unor straturi bituminoase de grosi­me mai mare.
- nu se admite, in nici un caz, executarea straturilor de uzura iarna. Pentru straturile de uzura este necesar sa se lucreze la temperaturi ale mediului inconjurator de peste +5 °C.
- in privinta compactarii se constata tendinta de a folosi compactoare cu pneuri imediat in urma repartizatorului-finisor. Pentru compactarea finala se utilizeaza compactoare cu rulouri netede foarte grele.
- alegerea utilajului de compactare trebuie facuta in functie de tipul mixturii asfaltice, grosimea stratului de compactat si conditiile locale de lucru.
- controlul gradului de compactare se efectueaza prin determinarea densitatii aparente pe carote prelevate din stratul bituminos executat si compararea ei cu densitatea aparenta a epruvetelor preparate din aceeasi mixtura asfaltica obtinuta in laborator.
- se constata o crestere a exigentelor fata de uniformitatea si rugozitatea suprafetei de rulare si se recomanda executarea de mixturi asfaltice rugoase pentru autostrazi si pentru drumuri cu viteze mari de circulatie.

Se constata deci tendinta tuturor specialistilor din domeniul rutier de a gasi solutiile cele mai potrivite pentru a realiza imbracaminti bituminoase de buna calitate, care sa satisfaca in cel mai inalt grad exigentele utilizatorilor si care sa aiba o durata de exploatare cat mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro