Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sursele de zgomot si vibratiile compresoarelor

Zgomotul produs de compresoare provine de la ventilele sau supapele de refulare si aspiratie, circulatia gazului supus compresarii, motorul de antrenare (electric sau cu combustie interna) , sistemul de ungere si lagare.

Zgomotul generat de ventilele si supapele de refulare si aspiratie se datoreaza aparitiei fortelor de impact la inchiderea brusca a acestora, precum si comprimarii si destinderii bruste a gazului.

Circulatia gazului supus comprimarii reprezinta de asemenea o sursa importanta de zgomot, ca urmare a aparitiei turbioanelor in curentul de gaz, mai ales in zona supapelor de aspiratie si de refulare si datorita pulsatiei curentului de gaz in cazul compresoarelor cu piston. Sistemul de ungere produce un zgomot care adesea este separator, componenta spectrala a acestuia depinde de tipul sistemului de ungere. In cazul ungerii prin barbotare zgomotul se datoreste aparitiei turbulentei in uleiul de ungere, iar in cazul ungerii cu ajutorul pompelor, zgomotul este influentat de modul de comportare din punct de vedere hidrodinamic a sistemului de conducere.

Motorul electric de antrenare genereaza un zgomot ale carui componente sunt: 
- zgomotul mecanic, ca urmare a aparitiei fortelor de ciocnire si de frecare. 
- zgomotul turbionar cauzat de circulatia fortata a aerului de racire. 
- zgomotul electromagnetic, ca urmare a fortelor electromagnetice alternative. 

Zgomotul mecanic este generat ca urmare a neechilibrarii rotorului, aparitia fortelor de impact si de frecare in lagare si de vibratia periilor. Nivelul zgomotului periilor creste odata cu cresterea turatiei rotorului si a numuarului de lamele.

Zgomotul turbionar este generat de sistemul de racire al motorului si chiar de rotorul motorului electric.

De obicei, racirea se asigura cu ajutorul unui ventilator centrifugal si in acest caz zgomotul are caracteristicile acestuia.

In cazul introducerii aerului de racier de-a lungul rotorului, acesta se comporta, datorita prezentei crestaturilor, ca un ventilator centrifugal. Acest zgomot are un character armonic, iar frecventa componentei fundamentale este egala cu produsul dintre turatia rotorului, in rot/s si numarul de crestaturi ale acestuia.

Intrarea in rezonanta a aerului existent in golurile si orificiile rotorului si statorului masinii genereaza de asemenea un zgomot turbionar.

Zgomotul electromagnetic, se datoreaza pulsatiei campului electromagnetic in intrefierul masinilor electrice, care determina vibratia elementelor componente ale masinii respective. Nivelul de zgomot poate creste mult daca in intrefier apar campuri magnetice parasite cu frecventa unghiulara egala cu aceea a campului principal, ca de exemplu in cazul motoarelor asincrone.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro