Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Raspunderea pentru avaria marfii

Nerespectarea de catre caraus a obligatiilor privind paza, supravegherea, integritatea marfii ori punerea la dispozitie a unui mijloc de transport corespunzator poate avea drept consecinta deprecierea ei. Suntem in prezenta unor factori ce influenteaza calitatea marfii si integritatea ei.

Terminologia folosita de legiuitor este diferta. Codul comercial foloseste termenul stricaciunea lucrurilor, Regulamentul de transport C.F.R. din 1997, termenul de avarie, celelalte acte normative folosesc termenii de substituire, diluare, denaturare, alterare si avarie.

Pentru a stabili corect situatia care antreneaza raspunderea carausului se impune determinarea conceptelor enuntate.

Prin avarie se intelege schimbarea care a avut loc in starea exterioara sau interioara a marfii datorata unor factori externi ce tin de natura specifica a marfii, schimbarea ce are consecinta modificarea cantitativa sau calitativa.

Substituire - inlocuirea marfii cu alta marfa, de aceeasi natura sau de alta natura, dar cu alte insusiri.

Diluare - micsorarea concentratiei unui produs aflat in stare lichida.

Denaturare - schimbare intentionata a naturii unui produs prin deformare, falsificare, adaugarea unei substante straine spre a-l face impropriu scopurilor pentru care a fost destinat initial.

Alterare - transformarea insusirilor unui produs sub influenta unor factori externi, avand ca efect descompunerea, degradarea, stricarea acestuia.

Din analiza intreprinsa rezulta ca termenul de avarie este cel mai cuprinzator concept.

In cazurile cand avarierea marfurilor este imputabila carausului acesta plateste o suma de bani ca despagubiri, corespunzatoare cu deprecierea valorii marfii.

In cazul avariei partiale a marfii, despagubirea este echivalentul pentru reconditionarea acesteia, neputand depasi suma ce s-ar fi platit pentru pierderea partii avariate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro