Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Criterii pentru aprecierea vinovatiei

Calificarea este necesara pentru a se putea evalua, in fiecare caz concret, existenta vinovatiei debitorului (carausului), caruia i se imputa o culpa contractuala, fie imprudenta, fie neglijenta. Dolul, asadar delictul civil, nu suscita asemenea probleme, fiind suficient sa se constate intentia directa sau indirecta a debitorului de a savarsi faptul ilicit, generator de prejudiciu. “Nicio greutate nu s-a ridicat si nu se ridica in aplicarea acestui criteriu”.

Dimpotriva, cuantificarea vinovatiei, in ipostaza de imprudenta sau de neglijenta, formeaza obiect de controversa. In genere se admite ca aprecierea trebuie sa se fundeze pe criterii axiologice obiective, asadar pe un model prestabilit, la care sa se faca raportarea necesara. Nu se accepta, in aceasta conceptie, criteriile subiective, deoarece ele variaza la infinit, in functie de fiecare autor al faptei ilicite pagubitoare, ajungandu-se la o exagerata diversificare, incat interesele creditorului prejudiciat sunt practic sacrificare.

Prototipul care indeplineste rolul de etalon al culpei poate fi, dupa tara si epoca, mai sever sau mai tolerant. Legislatia noastra a consacrat in aceasta privinta o solutie ponderata, medie, care inlatura extremele. Textele stabilesc atat o norma generala, cu valoare de principiu, cat si anumite derogari privitoare in anumite contracte (depozit etc.)

Regula de principiu este exprimata de art. 1080 alin. 1 Cod civil, potrivit caruia “diligenta ce trebuie sa se puna in indeplinirea unei obligatii este totdeauna aceea a unui proprietar”. Termenul de comparatie il constituie astfel omul mijlociu, normal, rational, care se comporta cu prudenta.

Intrucat dispozitiile legale nu prescriu vreo derogare explicita in ce priveste contractul de transport, urmeaza sa pornim si in aceasta materie de la solutia de baza anuntata de art. 1080, considerand-o ca o premisa necesara, susceptibila totusi de adaptari, cerute de categoria de raporturi juridice in care urmeaza sa se aplice. Astfel in dreptul comercial prototipul unui bun proprietar isi afla omologul intr-un bonus mercator, cu alte cuvinte intr-un negustor corect si experimentat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro