Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Prejudiciul

Denumit de asemenea paguba sau dauna, prejudiciul consta, in cadrul raspunderii contractuale, in rezultatul negativ suferit de creditor ca urmare a faptei ilicite savarsite de catre debitor (caraus) prin neexecutarea obligatiei asumate sau prin intarziere la aducerea ei la indeplinire. Prejudiciul poate fi material sau moral.

Paguba materiala consta in lezarea unui drept sau unui interes patrimonial al creditorului obligatiei contractuale, precum in transporturi accidentarea unui calator sau distrugerea incarcaturii ori avarierea unor bunuri in timpul deplasarii. In toate cazurile, prejudiciul material poate fi evaluat in bani, aceasta fiind caracteristica sa definitorie. El include atat paguba efectiva (damnum emergens), cat si castigul nerealizat (lucrum cessans). In sensul aratat, art. 1084 Cod civil prevede urmatoarele: “daunele-interese ce sunt debite creditorului cuprind in genere pierderea ce a suferit si prejudiciul de care a fost lipsit”.

Prejudiciul moral consta in vatamarea unui interes personal, nepatrimonial, fiind susceptibil de pretuire baneasca. Asemenea pagube se ivesc indeosebi in transportul de calatori, daca persoana si-a pierdut viata sau integritatea corporala, dar nu sunt excluse nici in cazul deplasarii de lucruri (de exemplu distrugerea unui obiect, amintire de familie, cu insemnata valoare afectiva pentru destinatar).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro