Cadrul juridic al infractiunilor de lovire si vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, precum si al mortilor violente prin traumatisme mecanice ridica o serie de probleme de ordin teoretic a caror rezolvare cere o inalta calificare si raspundere profesionala, deoarece concluziile ce rezulta din aceasta activitate de expertiza reprezinta motivatia stiintifica a calificarii juridice a faptelor antisociale ce stau la baza acestor infractiuni. Inviolabilitatea fizica a omului este aparata de lege si a constituit din toate timpurile o preocupare a justitiei, avand drept scop statornicirea unor relatii sociale interumane normale.
Intensitatea traumatismului este incriminata de lege diferit in functie de efect, acesta poate fi o suferinta fizica, o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, o vatamare grava sau moartea. Corpul victimei care prezinta urmele infractiunii constituie obiectul material cel mai important al examenului medico-legal, asupra caruia s-au exercitat violentele de catre faptuitor (subiect activ al infractiunii), indiferent de formele concrete de realizare materiala a acestor violente. Desi traumatismele mecanice reprezinta forma comuna de realizare a violentei fizice, pot exista si alte forme de violenta in afara de lovire. In acelasi timp infractiunea poate fi comisiva (cel mai frecvent), dar si omisiva (prin inactiune) si se poate realiza direct, dar si prin mijloace indirecte, oricum in toate cazurile avand un rezultat incriminat de legea penala.
Realitatea traumatismului mecanic poate fi probata pe calea expertizei medicolegale numai atunci cand are drept rezultat o modificare morfo-functionala, chiar minima, dar obiectivata prin mijloace medicale. In cadrul examenului medico-legal exista posibilitatea discriminarii leziunilor active si pasive, dar nu si a precizarii circumstantelor de realizare a traumatismului mecanic, producerea lui prin comisiune sau omisiune. De asemenea, expertiza medico-legala poate uneori contribui la aprecierea intentiei, adica a laturii subiective a infractiunii de lovire in functie de numarul, localizarea si gravitatea leziunilor cauzate victimei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !