In scopul de a identifica aceste imprejurari, trebuie stabilit in prealabil temeiul lor juridic. Potrivit art. 1082 Cod civil „debitorul este osandit, de se cuvine, la plata de daune-interese sau pentru neexecutarea obligatiei sau pentru intarzierea executarii, cu toate ca nu este rea-credinta din parte-i, afara numai daca nu va justifica ca neexecutarea provine din o cauza straina care nu-i poate fi imputata”. Spre deosebire de art. 1082, care reglementeaza cu titlu general raspunderea contractuala art. 1475, aplicabil numai in contractul de transport, prevede ca „ei (carausii) sunt raspunzatori de pierderea si stricaciunea lucrurilor incredintate lor, cand ei nu probeaza ca s-au pierdut ori s-au stricat din cauza de forta majora sau cazuri fortuite”. Din compararea textelor rezulta ca norma generala (art. 1082) admite drept temei exonerator de raspundere „o cauza straina”, pe cand norma speciala referitoare in transporturi (art. 1475) atribuie aceasta calitate exclusiv fortei majore si cazului fortuit.
Notiunea de forta majora, care potrivit intelesului din dreptul comun echivaleaza cu o imprejurare externa, cu caracter exceptional, imprevizibil si de neinvins, nu exclude unele extinderi adaptari sau atenuari ale severitatii in activitatea de transport (examinate pe parcurs). In plus, in acest domeniu, distintia dintre forta majora si cazul fortuit - eventual pertinenta in raspunderea delictuala - nu prezinta interes practic, nici sub aspect probator, nici din punctul de vedere al efectelor juridice.
Fapta tertului poate constitui „o cauza straina”, exoneratorie ca atare de raspundere pentru caraus, daca prezinta caracterul exceptional, imprevizibil si inevitabil al fortei majore. In lipsa acestor conditii, interferenta tertului ramane neconcludenta, in sensul ca nu elibereaza pe transportator de urmarile prejudiciului cauzat. Astfel coliziunea unui camion cu masina unei terte persoane nu are natura unui eveniment de forta majora, daca se stabileste ca accidentul putea fi evitat de catre un sofer experimentat si abil. Tot astfel carausul care parcurge o strada desfundata, cu denivelari accentuate, provocand astfel ranirea unui pasager al autobuzului, desi soferul cunostea starea improprie a carosabilului, nu beneficiaza de exonerare de raspundere pentru faptul tertului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !